Hollandse stamppottenavond voor nieuwkomers | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Het eten werd verzorgd door Hussam Karkas (in roze overhemd) met zijn vrouw, die drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland kwamen. Hij gaat trouwens aan de slag als kok in het restaurant van WSW Ouddorp.
Het eten werd verzorgd door Hussam Karkas (in roze overhemd) met zijn vrouw, die drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland kwamen. Hij gaat trouwens aan de slag als kok in het restaurant van WSW Ouddorp. (Foto: Maria Evers)

Hollandse stamppottenavond voor nieuwkomers

  •   59 keer gelezen   Actueel

Dirksland - Woensdagavond 20 maart werd in de Victoriahal een Hollandse stampottenmaaltijd gehouden. Het was een vervolg op de Syrische maaltijd, van vluchtelingen/statushouders in september 2018. Zo'n 220 mensen genoten gezamenlijk van het heerlijke eten gemaakt door Hussam Karkas.

Tekst en foto: Maria Evers

De Syrische maaltijd was georganiseerd om elkaar te ontmoeten, het begin van integratie. Een initiatief van enkele vrijwilligers van de Svik (Mi Mekaore) en vluchtelingenwerk Goeree Overflakkee. De bedoeling was om samen met vluchtelingen te eten. Het werd een gezamenlijke maaltijd met 190 deelnemers, waarvan voor de helft vluchtelingen en de andere helft Flakkeeënaars. Het was toen een maaltijd van de statushouders voor de Flakkeeënaars. Het eten werd verzorgd door Hussam Karkas met zijn vrouw, die drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland kwamen.

Woensdagavond werd het een Flakkeese/Hollandse maaltijd voor de statushouders. Maar het was weer Karkas die de maaltijd bereidde. De hele woensdagmiddag was hij aan de slag in de keuken van Geldershof in Dirksland. De zaal van de Victoriahal was al flink vol toen de grote au bain-marie schalen (beschikbaar gesteld door RGO Groen techniek/economie) met de klaargemaakte maaltijden de zaal werden binnengedragen en een heerlijke etensgeur zich door de zaal verspreidde. Goed voor Goed vervoerde de schalen van Geldershof naar de Victoriahal.

Het waren stamppotten andijvie, boerenkool en zuurkool. Ook, wat moderner Oudhollands: lokale paarse spruitjes. Vrijwilligers schepten de maaltijd op. Er was ruim voldoende voor iedereen. En alles verliep ordelijk, tafel voor tafel. Er was zelfs nog genoeg voor een eventuele tweede ronde. En ook was er aan een toetje gedacht. Schalen vol met gemengd fruit werden, weer door de vrijwilligers uitgeschept voor de aanwezigen. Kok Karkas kan met voldoening terugkijken op een geslaagde maaltijd. Hij gaat trouwens volgende maand aan de slag als kok in het restaurant van WSW Ouddorp. Een geslaagde integratie. Hij heeft ook toegezegd op een later tijdstip nog een heerlijke maaltijd te verzorgen voor de bewoners van Geldershof.

Mi Mekaore
De maaltijd is georganiseerd/verzorgd door: SVIK, Vluchtelingenwerk Goeree Overflakkee, De Oude Bieb, Geldershof, Goed voor Goed, RGO groen-techniek-economie, en uiteraard Hussam Karkas. Onder andere Mariëlle van den Berg (gemeenteraadslid ChristenUnie) heeft hem geholpen met het schoonmaken en snijden van de groente. Aanwezig waren verder Don Spelt, lid van de Dorpsraad, en Marian Leijdsman, begeleidster van vluchtelingen.

Don Spelt, lid van de Dorpsraad was met zijn vrouw aanwezig. Marian Leijdsman, al een tiental jaar begeleidster van vluchtelingen 'taalles en manusje van alles', weet dat integratie een langdurig proces is. "Maar er zijn best wat succesverhalen te vertellen." De vrijwilligers doen er veel aan, en dit soort evenementen zullen ongetwijfeld bijdragen aan het elkaar wat beter leren kennen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>