Afbeelding

Deel van huishoudens in Zuid-Holland heeft onbruikbaar internet

Actueel 231 keer gelezen

Hoewel bijna iedere Nederlander thuis toegang tot kabelinternet heeft, is de verbinding voor een deel van de huishoudens zodanig slecht dat zij hier amper gebruik van kunnen maken. Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat de internetverbinding in Den Haag tot wel 23 keer sneller is dan in huizen die buiten de stad liggen.

Eerder dit jaar wees onderzoek van Eurostat uit dat Nederland de Europese koploper is als het aankomt op het percentage huishoudens dat toegang heeft tot internet. Met een dekking van 98% lijkt Nederland het goed voor elkaar te hebben. Maar hoe goed is dit internet?
 
Inwoners van Den Haag hebben snel internet en de snelheid neemt komende jaren alleen maar toe. Dit geldt echter niet voor mensen die in de kleinere dorpen wonen. Willemijn Kuitenbrouwer van Overstappen.nl: "We hebben gekeken wat de maximaal haalbare snelheid is voor huizen die  in niet dichtbebouwde gebieden staan. De internetverbinding is hier niet veel sneller dan 6Mb per seconde. Voor het laden van een YouTube video moet je dan al geduld hebben, maar als je een film wilt downloaden moet je al snel een half uur wachten."
Voorbeeld van tabel (html-code van de tabel is vindbaar in de bijlage): https://localfocus2.appspot.com/5bd9c02e4e36b
 
Ga je verhuizen? Check de internetsnelheid
Niet alleen in Zuid-Holland zijn er huishoudens met een beperkte internettoegang, laat het onderzoek van Overstappen.nl zien. Kuitenbrouwer: "In iedere provincie is een flink verschil te zien tussen de internetsnelheid in de hoofdstad en de buitengebieden. Als je uit de stad verhuist naar een rustigere omgeving, denk je hier niet over na. Maar als je moet kiezen tussen twee huizen, is het internet vergelijken verstandig. Internet is namelijk naast amusement steeds vaker noodzakelijk om je verzekeringen en bankzaken te regelen. Je woonplezier verdwijnt snel als dit vanuit je nieuwe huis niet mogelijk is."
 
Afstand tot wijkcentrale bepaalt snelheid
Het grote verschil in internetsnelheid wordt veroorzaakt door de afstand van het huis tot de wijkcentrale. Bij de wijkcentrale heeft het internet een hoge snelheid. Vanaf de centrale loopt echter een netwerk van koperkabels naar de huizen, deze kabels gaan gepaard met een snelheidsverlies naarmate de afstand toeneemt. "De afstand tot een wijkcentrale is in steden vaak relatief klein. In afgelegen gebieden kan deze afstand echter zo groot worden dat er weinig overblijft van de internetsnelheid als het huis eenmaal wordt bereikt. Deze mensen betalen dezelfde prijs voor hun internetabonnement als hun stedelijke buren, maar zij krijgen hiervoor een fractie van de snelheid."

Zie voor meer informatie en het onderzoek:  https://www.overstappen.nl/internet-bellen-tv/internet-vergelijken/#internetsnelheid

Uit de krant

Uit de krant