Afbeelding

Film Departures in de Overkant

Actueel 125 keer gelezen

Ouddorp - De Japanse regisseur Yôjirô Takita had geluk dat hij anderhalf jaar moest zoeken naar een bedrijf dat zijn film Departures wilde uitbrengen.

Niet veel mensen zagen wat in een film over een werkloze cellist, die noodgedwongen terugkeert naar zijn geboorteplaats en daar een nieuwe betrekking vindt bij een uitvaartonderneming. Vervolgens sloeg de economische recessie toe en sloot de film plotseling naadloos aan bij een algemeen gevoel van onbehagen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences viel als een blok voor de film en kende de Oscar voor beste buitenlandse film toe aan Departures.

Samenvatting
Door een misverstand de solliciteert een werkloze solist op een baan bij een firma die zich heeft gespecialiseerd in het weer toonbaar maken van overledenen. Dat gaat gepaard met een wasritueel, waarbij de nabestaanden toekijken. Het wasritueel maakt verzoening mogelijk. Het komt niet in plaats van de authentieke, rauwe emotie, maar zorgt er juist voor dat gevoelens los kunnen komen, die anders vast zouden blijven zitten in een onontwarbare kluwen. De film begint als een komedie, om bijna ongemerkt over te gaan in een melodrama.

Overkant
Deparures wordt vertoond in de Overkant Dijkstelweg 33 te Ouddorp, woensdagavond 19 december. De film begint om 19.30 uur, de Overkant is open vanaf 19.00 uur. Kaartverkoop via VVV Ouddorp 0187-681789. Kaartjes kosten € 7,00 op vertoon van de Biebpas € 6,00.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant