Afbeelding

Studenten winnen internetprijs

Actueel 90 keer gelezen

Oude Tonge - Vier studenten van de HZ-opleiding Energie- en Procestechnologie (AOT) hebben gisteren de GasTerra Transitie internetprijs gewonnen. Hun inzending ‘een groene snelstartcentrale’, ontving de meeste publieksstemmen via internet.

Met het concept wordt ongebruikte energie van windturbines ingezet om de ketels van centrales op temperatuur te houden. Met het prijzengeld van €10.000,- kan belangrijk vervolgonderzoek op de HZ worden gerealiseerd. Het werkveld ziet vele kansen in het idee en de studenten hebben al een stageplaats op Aruba aangeboden gekregen.

‘Een groene snelstartcentrale’
Het duurzame concept van studenten Joey, Robin, Jaimy en Kevin is volgens het publiek het beste idee van alle deelnemende studentteams. “In de loop der jaren zal het steeds vaker voor komen dat bij harde wind windturbines (en andere groene energiebronnen) stilgezet worden, simpelweg omdat er op dat moment geen elektriciteit nodig is”, vertellen de studenten. “Ons idee is om deze elektriciteit te gebruiken om ketels van centrales op temperatuur te houden (warmhoudbedrijf genoemd). Centrales kunnen vervolgens weer sneller bijspringen omdat deze warm gehouden worden, een koude opstart duurt namelijk langer. De energiebronnen worden effectiever ingezet en de hoeveelheid fossiele brandstof wordt gereduceerd. Ook de CO2 uitstoot zal gereduceerd worden. Op deze manier wordt er dus meer groene energie gebruikt en gaat de hoeveelheid ‘grijze’ energie op het net omlaag.“

Werkveld geïntereseerd
“Verschillende relaties uit ons werkveld van (inter)nationale bedrijven hadden ons bevestigd dat de inzending van erg hoog niveau was. Zij tonen veel interesse en zien kansen in dit innovatieve idee. Water en Energiebedrijf Aruba N.V heeft de studenten al een stageplaats aangeboden om daar de uitvoeringsmogelijkheden te onderzoeken. We zijn dan ook erg trots op ze” vertelt Michel van der Linde, docent aan de opleiding.

Doel GasTerra Transitie Jaarprijs
Het bedrijf GasTerra heeft voor de vierde keer studenten van hogescholen opgeroepen om ideeën te verzinnen om de energievraag te verlagen, de inzet van duurzame energiebronnen te bevorderen, de CO2-uitstoot te verminderen of het rendement van het gebruik van fossiele brandstoffen te verhogen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant