Om herhaling van de diefstal te voorkomen, zijn de Stolpersteine vastgezet met cement.
Om herhaling van de diefstal te voorkomen, zijn de Stolpersteine vastgezet met cement. Foto: Jacquelein Wielaard

Herplaatsing Stolperstein voor Debora Polak

Actueel 368 keer gelezen

Middelharnis - In de nacht van 30 op 31 december 2017 werd op de Westdijk in Middelharnis één van de drie Stolpersteine, van het gezin Polak, ontvreemd die op 2 december 2016 ter nagedachtenis waren gelegd voor hun vroegere woning. Op donderdag 14 juni werd een nieuwe Stolperstein geplaatst.

Door Jacquelien Wielaard

Stolpersteine zijn stenen die in het trottoir worden geplaatst voor de huizen van de verdreven Joodse mensen. In een messing plaatje worden de personalia van de omgekomenen gegraveerd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Met de Stolpersteine wil men de herinnering levend houden aan de Joodse inwoners van Goeree-Overflakkee die tijdens de laatste wereldoorlog zijn weggevoerd en omgekomen.

Op het adres aan de Westdijk runde Debora Polak, samen met haar moeder Sara en haar zus Cornelia, een kleine manufacturenwinkel. Een winkel die was begonnen door vader Benjamin Polak die al in 1937 was overleden.
Cornelia werd in 1942 op 46 jarige leeftijd gedeporteerd naar Auschwitz waar zij werd vergast. Debora, 50 jaar oud, werd eveneens naar Auschwitz vervoerd en trof enkele weken later hetzelfde lot. Moeder Sara, 78 jaar oud, werd in 1943 via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd waar zij, direct naar aankomst, werd vergast.

Wat de beweegreden is geweest om het naamplaatje van Debora Polak te ontvreemden, blijft gissen. De heer Piet de Man, initiator van Stolpersteine op Goeree-Overflakkee: 'Ik herhaal het nog maar eens, de plaatjes met de teksten zijn van brons en hebben nauwelijks metaalwaarde.' Helaas gebeurt het vaker dat de stenen worden gestolen. Niet alleen koperdieven hebben het gemunt op de naamplaatjes . De Stolpersteine, die door heel Europa zijn geplaatst, worden soms vernield of besmeurd door lieden met antisemitische gevoelens.

De Stichting Paul van Hessenfonds, onderdeel van de Lions Club Goeree-Overflakkee, draagt zorg voor de Stolpersteine op Goeree-Overflakkee. Voor het nieuwe steentje voor Debora Polak ontvingen zij een bijdrage van de Stichting WO2GO.

Een woord van dank was er ook voor het echtpaar Jan en Joke Quak-Kuipers die alle 57 steentjes op het eiland hebben gepoetst zodat de tekst weer goed leesbaar is.

Piet de Man plaatste donderdag het nieuwe steentje voor Debora: 'Gelukkig zijn we in staat een nieuw steentje te plaatsen, zodat dit weer verenigd is met die van haar moeder Sara en haar zus Cornelia.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant