Afbeelding

Foto van vroeger

Algemeen 421 keer gelezen

Bijzonder blij waren we met de uitgebreide informatie en illustratiemateriaal wat we kregen van Kees Stoutjesdijk. Hij schreef het boek ‘Target Waalhaven’ waarvan nu een herziene uitgave wordt gemaakt, Ook weet Stoutjesdijk alles over piloot Wiltshire en zijn copiloot die krijgsgevangen werden genomem, maar die het Duitse kamp overleefden en veiig naar Engeland konden terugkeren.

De luchtaanval met 6 Blenheims begon op de 10e mei en op de bijzondere foto van deze week ziet u hoe de Duitse vliegtuigen aan de Waalhaven in brand werden geschoten. Het begon zo:

De Nederlandse strijdkrachten zijn niet in staat de Duitse troepen te verdrijven en daarom wordt de hulp van de Britse luchtmacht ingeroepen: De RAF geeft opdracht aan het No. 600 ‘City of London’ Squadron, gestationeerd op de basis Manston in Kent. Het squadron vliegt met de Bristol Blenheim Mk 1F jagers. Kort na de middag stijgen zes toestellen van B-flight op onder leiding van de 31 jarige Squadron Leader James Jimmy Wells. Na vergeefs wachten op de toegezegde escorte door Spitfires besluit Jimmy Wells de aanval door te zetten, omdat Nederlandse grondtroepen gelijk met de luchtaanval een aanval op de grond uitvoeren. Ze duiken op de Duitse vliegtuigen die hier geparkeerd staan en treffen diverse toestellen met hun boordwapens. Kans op een tweede aanval krijgen de Engelsen niet, want inmiddels zijn Duitse vliegtuigen gearriveerd.  Omdat de Duitse Messerschmitt Bf-110 toestellen superieur zijn aan de verouderde Blenheims, hebben de Britten geen kans. Vier Britse toestellen storten neer in de omgeving van Rotterdam en Pernis. Het vijfde toestel maakt een noodlanding op de slikken van Herkingen. Slechts één toestel ontkomt en vliegt terug naar Engeland. Door deze aanval is het halve squadron vrijwel uitgeschakeld. Volgende week vertellen we u - met Kees Stoutjesdijk- over piloot Wiltshire en zijn avontuur.
Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of foto’s met ons wil delen hoeft alleen een mail te sturen naar leoblok@kpnmail.nl en dan komt het goed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant