Het hart van de organisatie van de Omloop: Rianne Marinesse, Ton Korteweg en Wilko de Vos op het bordes van het Oude Raadhuis in Ooltgensplaat.
Het hart van de organisatie van de Omloop: Rianne Marinesse, Ton Korteweg en Wilko de Vos op het bordes van het Oude Raadhuis in Ooltgensplaat.

De Omloop komt eraan: kom naar de Omloop (kijken)

Algemeen 2.930 keer gelezen

Ooltgensplaat- Nog maar anderhalve week en dan is het zover. Op 25 augustus om 19.00 uur klinkt, op het bordes van het Oude Raadhuis in Ooltgensplaat, het startschot. De 33ste Omloop, de eerste in de vernieuwde oude stijl, gaat dan beginnen.

Door Henk Blanke

Het startpistool wordt dit keer bediend door Willem-Jan Kom. Hij was degene die de afgelopen jaren de drijvende kracht was achter deze wandeltocht. Het stokje is overgedragen. Een nieuw bestuur is gevormd en heeft veranderingen aangebracht. Maar wat hetzelfde blijft: de 110 km-lopers moeten binnen 24 uur de afstand afleggen over de buitengrenzen van Goeree-Overflakkee. De 80 km lopers mogen er 20 uur over doen.

Amusement
De Omloop is een gebeurtenis op het eiland, die zijn weerga niet kent. Dat is reden om er een feestje van te maken. Dat begint al bij de start. Op de Kaai in Ooltgensplaat brengt volkszanger Marc Benz vanaf 18.30 uur zijn muziek ten gehore. Dat wordt slechts onderbroken door een woordje van de nieuwe bestuurders en, uiteraard, het startschot dat precies om 19.00 uur valt voor de ruim 400 lopers. Het publiek kan er blijven genieten van de muziek en van het eten en drinken dat in het Weeghuisje en de foodtruck bereid wordt.
De lopers verdienen steun, aanmoedigingen en applaus. Veel publiek wordt er dus verwacht bij alle 14 posten, of te wel bij de dorpen waar ze langs of door komen. En reken maar dat het daar gezellig wordt!
Bij het Diekhuusplein treedt de band Kelluf op. Bij de visafslag in Stellendam treedt Julia, zangeres van de Sing It Sisters op. In Herkingen, in de loods van Van der Velden is Angelo van Oeveren met zijn countrymuziek te beluisteren. En wat dacht je van Oude-Tonge waar Sax a Holic acte de présence geeft? Bij Sluishaven, de laatste post die aangedaan wordt voor de finish, tracht de band Ongeregeld nog de nodige moed in de schoenen van de deelnemers te spelen. Het feest wordt compleet in Ooltgensplaat bij MFC ’t Centrum. DJ Albert beloont daar de immense prestaties van de lopers met zijn muziek. Op een groot scherm worden foto’s getoond die fotograaf Stefan van der Hoof tijdens de Omloop heeft geschoten.
Redenen genoeg om bij de diverse doorloopposten te staan en daar een feestje te bouwen. En voel je je geroepen zelf muziek te maken op een plaats langs de route? Schroom niet!

Verzorging
De organisatie doet alles om de lopers zo goed mogelijk te verzorgen. De bagage wordt bij de start in Ooltgensplaat in bussen geladen en gebracht naar de drie grote verzorgingsposten in Stellendam, bij Westhoeve in Ouddorp en in Herkingen. Op die drie plekken is ook verzorging mogelijk. Ook wordt daar soep en maaltijden verstrekt. Bij alle posten kunnen de lopers over drinken en eten beschikken. Het hele parcours is gemarkeerd. Daar waar ‘s nachts verwarring over de juiste route kan ontstaan, is verlichting aangebracht. Dat is eveneens het geval op het strand.
De deelnemers aan de Kennedymars van 80 km, waarvan in Herkingen de finish is, worden met een pendelbus naar ‘t Centrum in Ooltgensplaat vervoerd.
De marsleider is in het geval van calamiteiten altijd bereikbaar, ook al gaat de organisatie ervan uit, dat het thuisfront als eerste om ondersteuning gevraagd wordt.
Kom je met eigen auto, houd dan rekening met het feit dat het centrum van het dorp is afgesloten. Parkeren kan het best op het parkeerterrein aan de Dorpsweg of bij de finish.
Kortom: de organisatie van de Omloop heeft niets aan het toeval overgelaten.
En nu maar hopen dat de weergoden op 25 en 26 augustus zich van hun beste kant laten zien.
Alle informatie is te lezen op de website www.dewandeltocht.nl. Daar kan je ook nog t/m 20 augustus digitaal inschrijven. Inschrijven kan zelfs nog aan de start.
Laatste advies van de zorgzame organisatie: bereid je goed voor en houd rekening met veranderende weersomstandigheden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant