De opkomende zon geeft de lopers weer nieuwe inspiratie. (foto Steven Verhoef)
De opkomende zon geeft de lopers weer nieuwe inspiratie. (foto Steven Verhoef)

De organisatie van de Omloop 2023 is een helse klus

Algemeen 1.716 keer gelezen

Ooltgensplaat- Het lange afstandslopen zit Ton Korteweg in het bloed. Na de Waterpoortloop draagt hij de Omloop een warm hart toe. Daarom staat hij nu, samen met Wilko de Vos, Rianne Marinesse en nog een aantal anderen aan de basis van de 33ste editie, die op 25 en 26 augustus gelopen wordt. Zonder hen zou de Omloop een stille dood gestorven zijn.

Door Henk Blanke

Als medeorganisator van de Waterpoortloop is Ton wel wat gewend. Maar bij de organisatie van de Omloop komt nog heel wat meer kijken. In de aanloop daarvan zijn twee zaken het allerbelangrijkst: de vergunningen en de publiciteit rond het gebeuren.

Vergunningen
Als je 110 km. grotendeels over de buitendijken van het eiland loopt, maak je gebruik van het land dat vele instanties in beheer hebben. Natuurmonumenten (de Kwade Hoek), Staatsbosbeheer, (de Slikken), en het Waterschap (alle dijken), zijn de verantwoordelijke organisaties die allemaal toestemming moeten geven. Daarnaast moet een zestal schapenhouders benaderd worden of er tussen hun dieren gelopen mag worden.
Er zijn 14 verzorgingsposten gepland. Drie ervan zijn binnenrusten: in Stellendam, bij de boerderij van Westhoeve en in Herkingen. Om deze in te richten is de medewerking van de eigenaren nodig. De Omloop is een evenement, dat aan allerlei voorwaarden moet voldoen. De gemeente moet daar een vergunning voor afgeven. Eén van de belangrijkste aspecten daarbij is de veiligheid. Bij start en finish moeten politie, brandweer en ambulance ongehinderd kunnen aanrijden. Het vergunningentraject neemt heel veel tijd in beslag. Er wordt dan ook al in januari mee begonnen. Gelukkig is deze hindernis, mede door de welwillende medewerking van de instanties, genomen.

Website
Via verschillende media wordt de Omloop onder de aandacht van de mensen gebracht. Maar de website, www.dewandeltocht, is wel de belangrijkste sleutel. Alle informatie is daarop te vinden. In de aanloop naar de Omloop wordt hij ook regelmatig ververst. Het belangrijkste onderdeel daarvan is de knop ‘inschrijving’. Een ingenieus computerprogramma zorgt ervoor dat dit feilloos verloopt. Het bouwen van de website is eigenlijk het enige dat aan een professionele organisatie is uitbesteed. Alle andere zaken zijn en worden door een vijftigtal zeer enthousiaste vrijwilligers geregeld.

Vrijwilligers
In de afgelopen maanden hebben veel vrijwilligers spontaan hun medewerking toegezegd. Er moet dan ook heel veel geregeld worden. Om te beginnen de route. Deze moet ver van tevoren bepaald worden i.v.m. de nodige toestemmingen. T.o.v. de vorige edities wijkt hij enigszins af.
De start van zowel de 110 als de 80 km vindt plaats in Ooltgensplaat. Via de Molendijk wordt Stad aangedaan. Er wordt langs het Havenkanaal in Middelharnis, via het Diekhuusplein en de Joost van den Vondellaan, langs de Wilhelminabrug gelopen om dan weer aan de andere kant van het Havenkanaal op de buitendijk te komen.
De 80 km eindigt in Herkingen. Van daaruit wordt de deelnemer teruggebracht naar Ooltgensplaat
De uitpijling van de route gebeurt een paar dagen voor de start en wordt daarna nog een keer gecontroleerd. Op het strand, waar ’s nachts gelopen wordt, moet de nodige verlichting als baken dienen. Zijn alle lopers gepasseerd, dan wordt alles weer verwijderd.
De EHBO is onmisbaar bij de binnenrusten. Dat is overigens nog een aandachtspunt. Daar kunnen nog wel wat vrijwilligers aan worden toegevoegd. Voel je je geroepen? Neem dan contact op via fopmooijaart@gmail.com.

Verzorging
Het mag de deelnemers aan niets ontbreken. Iedere verzorgingspost wordt voorzien van alles: koffie, thee, water, frisdrank fruit, brood. Soep en een warme maaltijden kunnen de lopers bij de binnenrusten nuttigen. Dankzij de medewerking van de plaatselijke middenstand wordt dit voorzieningenpakket niet alleen tot in de puntjes geregeld, maar ook voor een zacht prijsje geleverd. Bij de binnenrusten kunnen de lopers over hun tassen beschikken. Er wordt met een aantal mobiele posten en met een aantal doorloopposten gewerkt.
Dit alles moet gecommuniceerd worden. De marsleider is tijdens de tocht de spil van de organisatie. Hij onderhoudt de communicatie met de stempel- en prikposten, maar ook met meteoconsult en, indien nodig, met de hulpdiensten.

Voorbereiding
Ton Korteweg: ‘Er is en wordt een prak werk verzet door veel enthousiaste mensen om de omstandigheden voor de lopers zo optimaal mogelijk te maken. Maar, zo laat hij een waarschuwend woord horen, 110km lopen doe je niet zomaar. Daar gaat een goede, gedegen voorbereiding aan vooraf. Veel kilometers in de benen hebben, goed ingelopen schoenen, het zijn belangrijke elementen. Goed voorbereiden geldt voor zowel de organisatie als voor de lopers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant