Het startschot voor de Omloop van 2023 wordt uiteraard gegeven op het bordes van het oude Raadhuis van Ooltgensplaat.
Het startschot voor de Omloop van 2023 wordt uiteraard gegeven op het bordes van het oude Raadhuis van Ooltgensplaat.

De Omloop gaat door op 25 augustus 2023!!

Algemeen 1.044 keer gelezen

Ooltgensplaat- Ja, je leest het goed! De meest prestigieuze lange afstandswandeling van Goeree-Overflakkee is nieuw leven ingeblazen. Niet zo groots als de laatste editie, maar het zaadje is geplant.

Door Henk Blanke

Het enthousiasme straalt af van Ton Korteweg, de initiatiefnemer van de herstart. Hij heeft een passie voor lopen. Maar de mooiste tocht is de Omloop, of, zoals die de afgelopen jaren ook bekend is geworden: de Wandeltocht. Ton: ‘De Omloop is een echt eilandelijk gebeuren. Veel inwoners zijn bij de organisatie ervan betrokken. Zij draagt bij aan het gemeenschapsgevoel, op het eiland. Men praat erover en, heel belangrijk, men zet elkaar aan om mee te doen. De Omloop is een kweekvijver voor de wandelsport’.

De Omloop
Ton Korteweg heeft ervaring met het organiseren van lange afstandswandelingen. Samen met Wilko de Vos, die hij in zijn enthousiasme heeft meegetrokken, stond hij aan de basis van de Waterpoortloop.
Vorig jaar stond een uitvoering van de Omloop met een dertigtal deelnemers op zijn wandelkaart. Dat smaakte naar meer. De herstart van de Omloop was geboren.
De dertigste editie van de officiële Wandeltocht vond voor corona plaats. Tijdens de slotavond deed voorzitter Willem-Jan Kom een oproep voor nieuwe vrijwilligers en bestuurders. Daar kwam weinig respons op. Corona deed de rest.
Maar het vuurtje bleef wel smeulen. Ton en Wilko namen contact op met het omloopbestuur, dat zich jarenlang met veel passie heeft ingezet voor het fenomeen en daar ook alle waardering voor verdient. Dat had resultaat. Willem-Jan Kom zal als bestuurslid aanblijven om de nieuwe organisatoren met zijn jarenlange ervaring te ondersteunen. Twee organisaties die samen gaan werken. Het kan niet anders: dat moet leiden tot een meer dan geslaagde herstart van, wat je bijna het cultureel erfgoed van Goeree-Overflakkee kan noemen: de OMLOOP.

Organisatie
‘Back to basic’, is het motto. De allereerste versie van de Omloop kende een parcours van 110 km. Daar wordt nu de 80 km. aan toegevoegd. Er zijn geen nevenactiviteiten, zoals kortere afstanden en de kinderomloop. Ook is er geen sponsoractie. Niet uitgesloten is, dat in de toekomst een verdere uitbereiding mogelijk is. De organisatie beperkt zich voor nu tot het minimale, dat nodig is voor een goede organisatie.
Het traject blijft hetzelfde als toen: over de dijken. De start uiteraard ook. Het startschot valt op 25 augustus om 19.00 uur op het bordes van het oude raadhuis in Ooltgensplaat. De finish is verlegd naar het MFC ‘t Centrum in Ooltgensplaat. De maximale tijd die je erover mag doen blijft 24 uur. Door de ervaringen, opgedaan bij de Waterpoortloop en de Omloop hoeft de organisatie niet van voor af aan te beginnen.
Zonder vrijwilligers kan niets georganiseerd worden. Er is een lijst van vrijwilligers van beide evenementen, maar die zijn er nooit genoeg. Dus komt er een oproep: meld je aan. De inschrijving voor dit grootse gebeuren begint op 1 april. Nee, geen grap, want de Omloop nieuwe stijl gaat echt door!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant