Afbeelding

Column Andrea Stribos: ONS EILAND

Algemeen 375 keer gelezen

We doen een kopje soep en een koffie bij een bakkerij/lunchroom op D’n Diek, echtgenoot en ik. Het smaakt goed, heerlijk zelfs. Fijne bediening ook. Aan het tafeltje naast ons zit een echtpaar dat geniet van koffie met gebak. Er ontstaat vrij snel contact. Het paar blijkt Nederlands noch Engels te spreken. Fransen zijn het, uit de buurt van Lille. Op Port Zelande hebben ze een huisje gehuurd en ze zijn ronduit lyrisch over wat ze van Nederland al gezien hebben. En over de Nederlanders, over de mensen op Flakkee. “Zo vriendelijk, zo behulpzaam, zo open.” Echtgenoot en ik glimmen..

“We hebben iets gehoord over flamingo’s. Is het waar? Zijn die hier?” Jazeker! Dan moet u naar Battenoord. “Batenoor?” Ik schrijf het op. “Chez Neuw Tonnzje. Ah!” Dat hebben ze op de borden gezien. “Hoe zit het hier met dat water? Zoet en zout, zijn dat binnenzeeën?” Over de Deltawerken vertellen we, over de Grevelingen. “Al die prachtige dorpen. Zo karakteristiek. En weer: die aardige mensen!” 

“Ze zullen zeker terugkomen, er is hier zoveel moois te ontdekken, we zijn nog lang niet uitgekeken.” Het water, de haventjes, de gezellige koffietentjes en restaurants, de huizen, de rust..En wij glimmen maar door.

Fransen gaan niet zo gauw op vakantie buiten hun eigen land. Waarom zouden ze ook: ze hebben alles zelf: bergen, zee, meren, akkers, zonnebloemvelden, oneindig veel historische bezienswaardigheden, skigebieden, zon in overvloed, hun eigen taal, noem maar op. En ze houden zielsveel van hun land. 

Dat deze twee mensen ons eiland uitzochten om er even uit te zijn, is echt bijzonder. En dat ze zo gecharmeerd zijn van ons land, is misschien al even bijzonder. In Frankrijk (waar we altijd in de vakantie zijn) horen we regelmatig: zo eng dat jullie onder de zeespiegel leven. Zó gevaarlijk! Zelfs zei iemand: “Volgens mij hebben veel Hollanders een huisje hier omdat ze bang zijn dat bij jullie alles onder water komt te staan.” Zo zie je maar dat er rare dingen over elkaar gedacht kunnen worden.

Laten we de lof van het echtpaar maar gewoon lekker incasseren. En blijven wie we zijn. Want als zelfs Fransen het hier fijn vinden…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant