Afbeelding

Mantelzorger

Algemeen 373 keer gelezen

“Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.” 

De afgelopen maand regende het mantelzorgcomplimenten. En terecht. Mantelzorgers zijn namelijk echte helden! Welgeteld 5,5 miljoen mensen verlenen mantelzorg in Nederland. 16% daarvan is langdurig en intensief mantelzorger. 9% voelt zich overbelast. Wat een cijfers he?! 9% lijkt voor sommigen misschien niet hoog, maar wat mij betreft is ieder overbelast persoon er één te veel. En dat terwijl de komende tijd zullen mantelzorgers steeds harder nodig zijn. Tekorten in de zorg nemen toe, maar ook de vergrijzing neemt toe! De zorg zal daardoor anders georganiseerde moeten worden. En de mantelzorgers zijn daar keihard bij nodig. 

Hierbij dan ook 3 tips voor de mantelzorgers

  • Deel uw tijd goed in en zorg daarbij voor voldoende ontspanning, dit zorgt voor een goede balans en voorkomt overbelasting
  • Maak mooie herinneringen met degene waar u voor zorgt
  • Zoek op tijd hulp! Dit kan zijn voor degene waarvoor u zorgt, maar ook voor uzelf! 

Soms maak ik me best een beetje zorgen… Over u als mantelzorger, maar ook over de toenemende hulpvragers en over de toekomst van de zorgwereld. Helpt u ook een beetje mee? Door een handje te helpen in uw sociale omgeving? Of simpelweg door lief te zijn voor alle mantelzorgers?

Ellen van Rossum
Ergotherapeut

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant