Afbeelding

Foto van vroeger

Algemeen 750 keer gelezen

Net belangrijk als de tram op het eiland was, waren zeker ook de veerboten die Goeree-Overflakkee met de buitenwereld verbonden. Kolengestookte stoomschepen die met hun zwarte rookpluimen boven het Haringvliet voor een mogelijk niet milieuvriendelijk maat wel romantisch beeld zorgden.

MIddeharnis was de belangijkste haven en als de stoomboot naar Hellevoetsluis was gevaren, lag daar de weg naar de rest van de wereld open. De  ’Minister van der Sleyden’ kortweg de ‘Minister’ genoemd was een vaste waarde bij die overtochten. Maar ook stoomboten hebben net als auto;s hebben onderhoud nodig en wanneer de ‘Minister’ voor onderhoud naar de werf moest, werden er andere RTM schepen ingezet. De Grevelingen, de Schelde, of de Stad Zierikzee bijvoonbeld die u op de foto van deze week - uit de vezameling van mevrouw Wesdorp - bezig ziet met ‘bunkeren’.  Hier gebeurt dat door stoker Izak van der Velde, matroos Kees Grootenboer, matroos Jan van der Waal en machinist Leen Wesdorp. De foto were gemaakt in 1955. Elk van de beide bunkers, die onderdeks lagen, had een tweetal deksel in het dek zelf . Als die geopend werden konden de bunkers met kruiwagens kolen worden volgestort. Vijf jaar eerder in1950 werd er nieuw reglement gepubliceerd ter verzekering van een veiige omgang. De gebruikte plaatsbewijzen werden door de kapitein ingenomen. Die moest ook in de gaten houden of iedereen wel het juiste tarief had betaald. Aan het einde van de dag werden de plaatsbiljetten in een speciaal hiervoor gemaakte trommel ingeleverd bij de hoofdcontroleur in Middelharnis. Een romantische tijd met rookpluimen boven het Haringvliet en sterke verhalen in passagiersruimte. Met de komst van het m.s. Haringvliet werd het mogelijk minder romantisch maar veel comfortabeler

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen, of foto’s en/of verhalen met ons wil delen,kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij doen de rest..
Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant