Alle kampioenen verzameld na de spannende eindstrijd.
Alle kampioenen verzameld na de spannende eindstrijd.

Voorleeskampioen VOO komt uit Oude Tonge

Algemeen 745 keer gelezen

Sommelsdijk- De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) organiseert ieder jaar een voorleeswedstrijd voor de openbare scholen, verenigd onder de vlag van SOPGO. Afgelopen woensdag was het weer zover. Elf schoolkampioenen hadden zich tot in de puntjes voorbereid om een passage uit hun favoriete boek voor te lezen of beter gezegd: voor te dragen.

Door Henk Blanke

Nestor van de VOO, Johannes Reijntjes, had, samen met zijn vaste vazallen, zoals dat al jaren het geval is, de organisatie op zich genomen. De battle vond plaats op de JC van Gent school in Sommelsdijk, waar spreekstalmeester Albert Tönissen met verve de acts van de deelnemers aan elkaar wist te praten. Een deskundige driekoppige jury was er om de prestaties van de kandidaten te beoordelen. 

De wedstrijd
En dan is het zover. In een decor van sterren en ‘Oscars’ nemen de kandidaten plaats in een vorstelijke stoel.
Het voorlezen begint. Iedere deelnemer vertelt over de inhoud van het boek, zodat het publiek de doorgaande verhaallijn kan volgen.
Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier: de één bescheiden, de ander met theater. Met verschillende intonaties en stemmetjes, met snelle en langzame passages, soms luid, dan weer zacht gesproken, soms als volwaardige toneelspelers, weten zij het publiek te bespelen, te boeien en bij de les te houden. Het lijkt wel of de stoel een magische kracht bezit. Alle deelnemers stralen rust en zelfverzekerdheid uit. Van nervositeit is nauwelijks iets te merken.
De keuze van de boeken is heel divers: van vrolijk tot heftig, van horror tot geschiedenis, naar een ieders persoonlijke voorkeur.
De wedstrijd kreeg ook nog een moderne twist. De lezers presenteerden zich op een tik-tok filmpje, waarin zij een inkijkje gaven in hun favoriete lees- en leefomgeving.

De uitslag
Eigenlijk presenteerden elf kampioenen zich. Echter: een wedstrijd heeft altijd een winnaar. Zeven kandidaten eindigen op de vierde plaats. Toen die bekend waren werd het ongemeen spannend. Uiteindelijk kwam het verlossende woord.
Voorleeskampioen VOO 2022 werd Jorith van Anrooij van Het Startblok in Oude Tonge. Hij wist Lousewies Bezuijen (tweede) van Buten de Poorte in Goedereede en Boaz Vletter (derde) van De Inktvis in Dirksland nipt achter zich wist te houden.
Alle deelnemers kregen een juryrapport, een diploma en een beker.
De spanning was eraf. Wat bij alle kandidaten blijft is het plezier dat lezen je geeft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant