Voor trouwen of kinderen krijgen hoef je ook niet eerst naar de psychiater.
Voor trouwen of kinderen krijgen hoef je ook niet eerst naar de psychiater.

Column Frank/Janine: onder aan de roltrap

Algemeen 381 keer gelezen

Geert Wilders ging er over tekeer tijdens beschouwingen en ook Kees van der Staay vindt het te gek voor woorden. Deze week beslist de tweede kamer of het langer noodzakelijk is een briefje van de dokter mee te nemen bij een paspoortaanvraag. Bij geboorteaangifte word je als jongetje of meisje ingeschreven. In de praktijk wil dat wel eens anders uitpakken. Desgevraagd vindt bijna 4 procent de geslachtsaanduiding niet op zichzelf passend. Dat is meer dan een half miljoen Nederlanders! 

Niet iedereen neemt de moeite om die te veranderen. Maar het kan wel. Binnenkort zonder tussenkomst van de psychiater? Ik kwam eens terug van een forumdiscussie, met Rotterdams ombudsvrouw Marianne van den Anker en oud-kamerlid Henk Krol boomden we hoe lastig het is uit de kast te komen... 

Oeps, onder aan de roltrap een fuik voor preventief fouilleren.….. Ik gaf aan niet door een man betast te willen worden. De diender kleedde me met zijn ogen uit, eiste legitimatie. Vernederend, terwijl hij aan me zat, probeerde ik, in mijn hoofd, ergens anders te zijn.

Met de invoering van het burgerservicenummer in 2007 werd geslachtsaanduiding voor identiteitsbepaling overbodig. Toch wordt er, te pas en te onpas, mee gewerkt. Wat is het belang of ik jongen of meisje ben als ik online een stofzuiger wil kopen? Het vakje overslaan kan niet. In zulke gevallen bericht ik de klantenservice dat ze zich schuldig maken aan genderdiscriminatie. De reacties zijn wisselend; een reisorganisatie antwoordde dat de tickets nou eenmaal moeten corresponderen met het paspoort. Sommigen reageren helemaal niet en enkelen geven aan dat ze anders niet weten hoe ze terug moeten schrijven; barre taalarmoede.

In zulke gevallen gaat Lianne van Prooyen van het gemeentelijke antidiscriminatiemeldpunt er overheen met een blafbrief. Eén warenhuis veranderde op eerste verzoek de website. Lianne tracteerde ik daarom op een roze HEMA-taart.

Voor meer informatie: https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2019-03/Handreiking%20LHBTI-Feiten%20en%20Cijfers%202018_0.pdf
Link openen in nieuw tabblad.

Uit de krant

Uit de krant