Grote Kreek Oude-Tonge
Grote Kreek Oude-Tonge

Bloemdijken beheer in volle gang op Goeree-Overflakkee

Algemeen 674 keer gelezen

Op een aantal bloemdijken op Goeree-Overflakkee gaat er door Staatsbosbeheer in de periode van 20 juli tot 15 oktober gemaaid worden. Bloemdijken vormen de groene aderen van het eiland en zijn het leefgebied van veel verschillende soorten dieren zoals de patrijs, fazant en konijn, en de groeiplaats voor verschillende planten waaronder de gewone agrimonie, knoopkruid, aardaker, bevertjes, grote- en kleine ratelaar. Verder vinden ook veel soorten insecten, waaronder de zandhommel, hier hun plek om te foerageren en zich voort te planten. Deze soorten willen wij graag in stand houden en waar het kan de situatie voor deze soorten verbeteren.

Verschraling
Dit doen we door middel van verschralingsbeheer. Verschralen betekend het verminderen van de hoeveelheid voedsel dat beschikbaar is voor de groei van vegetatie. Op een grond met rijke voeding kunnen dominante soorten heel goed groeien, hierdoor is het voor andere soorten moeilijker om een plekje te bemachtigen. En juist die soorten hebben we hard nodig voor de variatie in het landschap en voor de biodiversiteit. Door te maaien en het maaisel af te voeren wordt voedselrijke vegetatie weggehaald. Per dijk/perceel kijken we wat het gebied nodig heeft. Dijken met ruigere vegetatie zullen twee keer gemaaid moeten worden en andere dijken maar een enkele keer. Dit betekent niet dat de dijken volledig kaal gemaaid worden. Op verschillende plekken laten we bewust wat ruige stukken staan waar onder andere de patrijs en reeën gebruik van kunnen maken.

Reeën
Het is in deze periode extra van belang om voorzichtig te zijn voordat we gaan maaien. Op een aantal plekken is de kans aanwezig dat er een ree verstopt zit in het gebied. Een jonge ree wordt na de geboorte door de moeder ‘weggelegd’ op een veilige plek. Een paar keer per dag komt de moeder langs om het jong te voeren. Daarom werken we met Aerial Service Holland en pachters samen om met een drone verschillende gebieden te controleren. En dit is niet voor niks, op een paar plekken hebben we al een reekalf gevonden. Op die plekken kiezen we er voor om dat stuk van het gebied niet te maaien zodat de rust bewaard kan blijven. Deze controles blijven we heel de maand juli nog uitvoeren. Daarna zijn deze controles met een drone niet meer nodig omdat de reeën dan oud genoeg zijn om mee op pad te gaan met de moeder.

Locaties:
De maaiwerkzaamheden zullen plaatsvinden op de volgende locaties: Kraaijensteinsedijk, Oud kraaijerdijk, Nieuwlandsedijk, Oosthavendijk, Sint Christoffeldijk, Panksdijkje, Onwaardsedijk Noord, Oudelandsedijk Dirksland, Duivenwaardsedijk, Wellestrijpsedijk, Schenkeldijk, Noordlandsedijk en Oudelandsedijk Oude-Tonge, Oostmoersedijk, Lieve Vrouwenpoldersedijk, Oudelandsedijk Ooltgensplaat.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant