Voor juni heeft Heleen aandacht voor ‘Omringd door water’ van Jan Bank en Doeko Bosscher, ‘Koninkrijk’ door Jo Nesbø en ‘Het leven van een loser, kopje onder’ geschreven door Jeff Kinney.
Voor juni heeft Heleen aandacht voor ‘Omringd door water’ van Jan Bank en Doeko Bosscher, ‘Koninkrijk’ door Jo Nesbø en ‘Het leven van een loser, kopje onder’ geschreven door Jeff Kinney.

Heleens boekentips voor de maand juni

Algemeen 211 keer gelezen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. Voor juni heeft zij speciale aandacht voor ‘Omringd door water’ van Jan Bank en Doeko Bosscher, ‘Koninkrijk’ door Jo Nesbø en ‘Het leven van een loser, kopje onder’ geschreven door Jeff Kinney. 

Door Nick Ehbel

Iedere maand komen een non-fictie, een fictie en een jeugdboek aan de orde. Heleen vertelt kort de inhoud van elk boek en geeft achtergrondinformatie waar ze dat nodig vindt..

‘Omringd door water’- Jan Bank en Doeko Bosscher
Heleen begint met een non-fictie boek: “Dit is een fantastisch mooi informatieboek van bijna duizend pagina’s en gaat over de eilanden van Nederland. De omschrijving is als volgt: ‘Nederland telt een achttal echte eilanden, of negen als ‘Rottum’ (Rottumeroog en Rottumerplaat) voor twee wordt gerekend. Daarnaast zijn er zeventien voormalige eilanden, waar de sfeer van vroeger nog voelbaar is. Jan Bank en Doeko Bosscher, fervente eilandliefhebbers, onderzoeken de geschiedenis van alle 25 ooit geheel door water omringde stukjes Nederland en peilen ook het heden. Welke invloed had het omringd zijn door water? En, wat voor werk deden de inwoners, wat hield hen bezig, hoe gingen zij met elkaar om en hoe stonden zij in de wereld? Maar vooral: wat maakte het leven op een bepaald eiland anders dan op het vasteland of op andere eilanden? Zo komt een veelkleurig palet tot stand van deels sterk uiteenlopende historische verhalen, verdeeld over vier regio’s: de Wadden, de voormalige Zuiderzee, het Zuid-Hollandse deel van de Delta en ten slotte Zeeland.
Eigenlijk verdient elk eiland een compleet boek, maar de verzameling van alle eilanden geeft de mogelijkheid van een weidse visie. De 25 hoofdstukken willen nieuwsgierigheid wekken en de lezer aanmoedigen de eilanden zelf te bezoeken om nog meer te ontdekken over de fascinerende diversiteit in hun geschiedenis.’
Er is dus ook een groot hoofdstuk gewijd aan Goeree-Overflakkee! Tot 27 augustus is het boek €45 en daarna €55.”

‘Koninkrijk’ – Jo Nesbø
Heleen licht toe: “Het is een ijzingwekkende tragedie over twee broers, één vrouw en een nooit opgeloste moord uit het verleden.”
Over de inhoud vertelt zij: “Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij opgegroeide nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel mogelijk naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe. Roy heeft altijd geprobeerd om Carl te beschermen, maar net als iedereen in het dorp dacht hij dat zijn broer voorgoed was verdwenen – op de vlucht voor spoken uit zijn verleden.
Dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteiten steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan, waarbij de broers het mikpunt worden van allerlei verdachtmakingen. Terwijl ze zich met hand en tand tegen de dorpelingen zouden moeten verdedigen, wordt Roy ook nog eens verliefd op Carls vrouw. De gevolgen zijn niet te overzien; de wereld staat op instorten en hij moet kiezen tussen zijn eigen familie of de toekomst waar hij nooit van durfde te dromen.”

‘Het leven van een loser, kopje onder’ - Jeff Kinney
Volgens Heleen is dit het vijftiende deel en zij licht toe: “Het gaat de familie Botermans natuurlijk. Zij gaan op zoek naar avontuur en reizen met een camper door het hele land. Maar de vakantiestemming slaat om wanneer ze stranden op een camperpark. Niet bepaald een zomerparadijs. En dan worden ze ook nog eens overvallen door een epische wolkbreuk en stijgend water. Is dit avontuur nog te redden? Of verzuipt de vakantie? Gaat Bram kopje-onder?”
Hellen besluit: “Dit is een ‘graphic novel’ ofwel een boek met heel veel tekeningen, maar géén strip. Het is geschreven voor zowel jongens als meisjes tussen 10 en 12.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant