Zowel kunstwerk als kunstenaar blijven voorlopig nog even in vonken gehuld.
Zowel kunstwerk als kunstenaar blijven voorlopig nog even in vonken gehuld.

Kunstwerk bij rotonde Melissant wordt magisch

Algemeen 1.091 keer gelezen

Melissant- Als kind al heeft Paul Louis Kalishoek een hang gehad naar het onbekende. Grensverleggend bezig zijn is daardoor zijn visitekaartje geworden. Het bewijs wordt geleverd in zijn soms extravagante kunstwerken.

Door Henk Blanke

Als inwoner van Melissant profileerde Paul Louis zich door een 3D schildering op de muur van zijn huis aan te brengen. Dat was de aanleiding voor de Dorpsraad hem te vragen een kunstwerk voor het dorp te ontwerpen. Want, zo luidde de redenering: ‘Vrijwel ieder dorp op het eiland heeft een beeld, maar Melissant niet. Een kunstenaar als Paul Louis zou daar een dorpsprofilerende verandering in kunnen aanbrengen’. Dus kreeg hij de opdracht.
De eerste vraag was: ‘Waar moet dat dan komen?’ Het creatieve brein van de kunstenaar had daar binnen no-time een oplossing voor gevonden. Even achter de rotonde van Melissant ligt een soort dijkje. Daar zit een ‘gat’ in. Dit gegeven was voor Paul Louis genoeg om met een revolutionair idee op de proppen te komen.

Verbinding
Door het ‘gat’ in de dijk stroomt water, zo heeft het verleden geleerd. Water en golven met grote schuimkoppen erop. Schuimkoppen die de vorm van geiten en geitenkoppen aannemen. Zo worden de strijd tegen het water en de bijnaam van Melissant, Geitendorp, met elkaar in verbinding gebracht. In Paul Louis’ hoofd was het kunstwerk geboren. En dat wordt een meesterstuk van zes meter lang, twee meter breed en met een gewicht van maar liefst 6000 kilo.

Constructie
Het geraamte bestaat uit een gelast vlechtwerk op een betonnen voet. De vlakken worden opgevuld met een speciaal materiaal, dat keihard wordt en hufterproof is. Voor de samenstelling van dit materiaal heeft Paul Louis contact gezocht met een laboratorium en een fabrikant die zich hebben toegelegd op de ontwikkeling van speciale stoffen. De kleuren worden groenblauw voor de golven met wittige ‘schuimkoppen’ van de contouren van de geiten. Met de verf is iets heel bijzonders aan de hand. Overdag absorbeert deze het zonlicht. ’s Nachts licht het kunstwerk op door de fluorescerende werking van de verf. Een prachtig schouwspel. De veiligheid van de automobilist is gewaarborgd. Schijnt het licht van koplampen erop, dat is er geen lichtgevende werking.

Onthulling en opening
Paul Louis heeft er een kleine vijf maanden aan gewerkt. Ondanks het feit dat een aantal sponsors zich heeft teruggetrokken, hebben er nauwelijks aanpassingen plaats gevonden. Het kunstwerk wordt begin december officieel onthuld. Dit valt waarschijnlijk samen met een andere officiële gebeurtenis: het in gebruik nemen van de nieuwe weg tussen Dirksland en Melissant.
Melissant zal dan een bijzonder, schitterend kunstwerk van formaat, als blikvanger rijker zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant