Credits Sophie Theunissen van SOOF IS FINE.
Credits Sophie Theunissen van SOOF IS FINE. .

Een biografie cadeau: "Hier heb je 'n schrepel en daar kan je beginnen"

Algemeen 1.469 keer gelezen

Op haar 88e verjaardag krijgt Jo Sala-Pollemans uit Oude-Tonge een wel heel bijzonder cadeau van haar kleinkinderen. Een eigen biografie, genaamd ‘Jo’. Haar kleinkinderen Joke en Femke hebben zich drie jaar lang verdiept in hun familiegeschiedenis. Hun oma Jo had zoveel meegemaakt, ‘daar kun je een boek over schrijven’ was een uitspraak in de familie. 

Door Femke Meijboom en Joke van Vugt

Joke en Femke voegde de daad bij het woord. Het was voor hen onvoorstelbaar wat ze tegenkwamen. Vooral in deze tijdsgeest kunnen we ons niet voorstellen hoe het er tachtig jaar geleden aan toe ging op Flakkee. Het viel niet mee om alles, vaak in dialect, op te vangen en te vertalen naar een biografie. Het eerste initiatief, geholpen door het boek ‘Oma vertel eens’, leverde een langzame start op. Oma Jo vulde drie vragen in en stopte alweer met optekenen. Ze was niet gewend om uitgebreid te vertellen over haar verleden.

Joke en Femke zetten door. Ze namen oma mee op uitstapjes naar onder andere het Streekmuseum en het Watersnoodmuseum. Ook bestudeerden ze oude documenten uit het streekarchief. Meer en meer unieke verhalen ontvouwden zich. Voor de achter- en kleinkinderen werden de verhalen vastgelegd.

Deze historische biografie volgt het verhaal van Jo Sala-Pollemans, die als jong meisje haar weg moest vinden tijdens historische momenten zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Het ene obstakel na het andere volgde, terwijl Jo niets liever dan een normaal meisje wilde zijn dat naar school kon. Uiteindelijk maakte dit haar de sterke vrouw die ze nu is; de oma die de achter- en kleinkinderen nu kennen.

Deze biografie is 100% gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Ongelofelijke verhalen voor de jonge generaties. Herkenbare, lang verzwegen, herinneringen voor de oudere generaties. Vanaf 13 augustus 2020 is de biografie ‘Jo’ als paperback en als e-book verkrijgbaar via de website www.femkemeijboom.nl.

Afbeelding

Uit de krant