Correspondent Frank/Janine met Kliko en Bjorn Noordzij met Dushy
Correspondent Frank/Janine met Kliko en Bjorn Noordzij met Dushy

Inspraakavond over drugspreventie

Algemeen 983 keer gelezen

De uitkomsten van onderzoek rioolwater naar sporen van drugs tonen excessief gebruik van amfetamine op Goeree-Overflakkee. Opdrachtgever gemeente Goeree-Overflakkee is gealarmeerd en organiseert donderdagavond 9 juli een (online) dialoog tussen gemeenteraad en inwoners.

Door Frank/Janine

Dit nieuws was voor uw reporter aanleiding contact op te nemen met een oude vriend, samen hebben we immers een drugsverleden van ruim vijftien jaar. Bjorn Noordzij is tegenwoordig leider van een van de GoedvoorGoed-locaties. Samen organiseerden we popfestivals, radioprogramma’s en allerlei. Mijn missie was om jongeren te leren zichzelf te vermaken. Voor Bjorn kwam daar de strijd tegen drugs bij. Samen reconstrueerden wij de geschiedenis van 15 jaar ‘het witte eiland’.

Noordzij is verheugd dat onderzoek nu onomstotelijk vaststelt dat hier een drugsprobleem is ‘wegkijken is geen optie meer, overmatig alcoholgebruik was al eerder vastgesteld maar amfetamine-gebruik is al jaren populair. Ik vermoed omdat je, met een snuif speed tussendoor, iedereen onder tafel kunt drinken’.

Hij plaatst een kanttekening over het middel GHB dat niet in het onderzoek is meegenomen, ‘dit narcose middel is extreem verslavend én gevaarlijk maar ook makkelijk zelf te maken én wijd verspreid op het eiland’. Bjorn roemt de inzet van de moedige moeders, een groep ouders van drugsgebruikers die elkaar ondersteunt, cursussen en trainingen organiseert over de problematiek en aan beleids-beïnvloeding doet. ‘Gemeente wordt lef toegeschreven dat ze dit onderzoek hebben uitgevoerd. Wat mij betreft, komt de eer de moeders toe. Zij hebben hierover jarenlang aan de bel gehangen.’

Bjorn Noordzij en ik delen herinneringen over de jongerenwerkers die over het eiland trokken op zoek naar jongeren in de problemen. Eerst waren het Han v.d. Wagt en Vincent de Knecht van algemene hulporganisatie Bouman GGZ. Daarna werden het Jaco Hakkenberg en Gerwin Rikkers, wier inzet gefinancierd werd door de gezamenlijke kerken. ‘Belangrijke personen’ concluderen we ‘maar hun effectiviteit is niet vast te stellen door een nulmeting’.

Het project het geheim van Goeree-Overflakkee was 10 jaar geleden het startpunt voor voorlichtingen op scholen over de risico’s van alcohol en drugs, die nog altijd uitgevoerd worden. Uitvloeisel was de campagne Lekker Frisz om kerken en sportverenigingen terughoudend met alcohol te zijn (plotseling valt het me op dat de drooglegging van, door gemeente georganiseerde bijeenkomsten, van korte duur is geweest).

Bjorn kijkt terug op het Flakkees filmfestival, een onderneming waar leerlingen van scholen prijzen konden winnen met het zelf maken van preventie-filmpjes. Zowel Bjorn als ik geloven in de aanpak waar mensen zelf betrokken zijn. Zo dienden we, vanuit de setting van GoedvoorGoed, een plan in waardoor mensen die afgekickt zijn, bij terugkomst op het eiland niet terugvallen in oude gewoonten. ‘Kijk naar mij’ zegt Bjorn ‘iedereen die de strijd tegen verslaving heeft gewonnen is ambassadeur van het rechte pad’ en hij vervolgt

Rioolwateronderzoek in IJsland
‘Ik hoop dat de afwachtende houding van deze gemeente nu voorbij is, jarenlang werden de drugsproblemen ontkend en dreven we jongeren, die het te bont gemaakt hadden, van het eiland naar de scene van Rotterdam.’ In Nederland wordt de aanpak van IJsland nauwlettend gevolgd waar overheid én ouders een contract afsluiten om jongeren samen op te voeden. Sport en verantwoorde vrijetijdsbesteding worden er door de overheid gefaciliteerd en van ouders wordt actieve deelname gevraagd. Door het zien van een IJslands interview, waarbij zeventienjarige pubers gevraagd wordt wat ze op hun komende verjaardag gaan doen; ‘heel erg dronken worden’ kreeg ik bedenkingen. ‘Maar hersenbeschadiging bij coma-zuipende kinderen is tenminste voorkomen’ denk ik dan maar ‘en de reden dat ik niet, al veel eerder, van school werd getrapt, waren de spannende naschoolse activiteiten. Spijbelen was geen optie.’

Het ligt in de bedoeling van de gemeente om het onderzoek naar drugs in het rioolwater in 2024 te herhalen. Welk stappen intussen ondernomen moeten worden is onderwerp van bespreking van een (online) gemeenteraadsvergadering op donderdag 9 juli. Via de gemeentelijke website is deze te volgen en via de chatbox kunnen burgers hun inbreng leveren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant