Afbeelding
Foto: Pixabay

Kamer onderzoekt mogelijkheden om bonussen uit te reiken voor zorgmedewerkers

Actueel 237 keer gelezen

De Tweede Kamer onderzoekt de mogelijkheden om zorgmedewerkers die buitengewone prestaties leveren tijdens de coronacrisis te voorzien van een bonus. Niet alleen een applaus dus, maar een financiële blijk van waardering. Dit geldt de artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers die bovengemiddeld hebben moeten presteren tijdens de flinke toename van de werkdruk en de risico's die het werk met zich meebrengt. Het voorstel heeft direct de steun van de volledige Kamer gekregen toen Femke Merel van Kooten het voorstel voor de Kamer deed.

Oud-medewerkers komen terug om bij te springen

De Nederlandse zorgsector heeft een zware maand achter de rug. Meer dan 28000 mensen zijn positief getest, meer dan 3000 mensen zijn overleden en op dit moment zijn er nog altijd meer dan 1300 mensen die op de intensive care liggen om daar behandeld te worden – vaak met beademing. De druk op de zorgmedewerkers is groot, vooral omdat de preventieve maatregelen zorgen voor veel extra belasting. Zoals de mondkapjes die gedurende de dienst niet af mogen en de complete bescherming die het werken écht niet makkelijker maken.

Deze helden verdienen extra aandacht, vindt de Kamer. Daarom worden de mogelijkheden bekeken om dit vanuit de overheid vorm te geven. In welke vorm dit gaat gebeuren of om welke bedragen het gaat, dat is nog niet duidelijk. Maar de zorgmedewerkers hebben wel iets anders aan het hoofd, want de crisis lijkt nog niet bezworen.

Nog geen einde aan de coronacrisis

In Nederland lijken de coronagevallen af te nemen, maar er zijn genoeg experts die hun hart vasthouden. In Denemarken en Noorwegen worden de maatregelen langzamerhand teruggedraaid. Zweden heeft nooit strenge richtlijnen gehad, maar begint deze juist nu op te stellen. België en Duitsland blijven voorlopig wel in lockdown en dat heeft een reden; er wordt namelijk gesproken over een mogelijke tweede golf wanneer de maatregelen versoepeld worden. De verwachting is dat veel mensen direct anderen op gaan zoeken en weer samenkomen in groten getale, waardoor het coronacrisis gemakkelijk opnieuw voeten aan de grond kan krijgen. Onduidelijk is nog of voorheen besmette mensen immuun zijn voor mutaties van COVID-19.

Daarom blijft de zorg op zoek naar medewerkers die bij kunnen springen en die het huidige personeel kunnen ontlasten. Heb jij interesse om een steentje bij te dragen of wil je een instap hebben in de zorgsector nu hulp daar zo hard nodig is? Informeer dan eens bij het Uitzendbureau Zorg naar de mogelijkheden, want werk is er genoeg in de zorgsector in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant