Treffende gelijkenis in portretten | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Kom zelf ontdekken welke personen je herkent. (Foto: Cora de Boed)
Kom zelf ontdekken welke personen je herkent. (Foto: Cora de Boed) (Foto: cora de boed)

Treffende gelijkenis in portretten

  •   108 keer gelezen   Actueel

Sommelsdijk – Tekenen doet hij al vanaf zijn vroege jaren en de laatste tien jaar schildert Caspar Lindeman voornamelijk met olieverf. Door zijn vrouw Marloes kwam hij vanuit Rotterdam terecht op Flakkee en op dit moment exposeert hij portretten van mensen uit deze regio die hem op een positieve manier zijn opgevallen. Hun beeltenis hangt in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk, de plaats waar hij ook woont.

Door Cora de Boed

Aan bezoekers is te merken dat de treffende gelijkenis van mensen opvalt. Caspar heeft ze natuurgetrouw nageschilderd van foto's die hij op internet vindt. Hij vertelt dat in elk schilderij gemiddeld vijftig uren werk zit. Hij werkt nog op de klassieke manier, eerst een schets in houtskool en potlood en dan met meerdere lagen in olieverf naar het gewenste resultaat werken. En dat gaat hem goed af, geen twijfel mogelijk. Door het gebruik van olieverf maakt Caspar de schilderijen kleurig, maar vooral levendig.

Sprekend is eigenlijk het goede woord. De bezoeker ziet immers meerdere bekende eilanders. Toch vindt Caspar het ook spannend, als de geportretteerden voor het eerst in aanraking komen met hun eigen beeltenis. Hij hoopt dan maar dat zij met een open blik zijn werken tegemoet treden, hoewel ze vast wel een kritische noot hebben. Maar wie heeft dat nu niet bij een zelfportret? In ieder geval zijn het allemaal mensen die de kunst en cultuur een warm hart toedragen.

Hoewel Caspar Lindeman ook aan zelfspot doet, bewijzen drie schilderijen aan de muur in de kerk. Eén van een vader met zijn kind, één lachend in een fluwelen kostuum met opstaande kanten kraag uit de Middeleeuwen en één waar hij de clown uithangt. Alle drie maken de tongen los en vinden bezoekers het een vinding, want wie denkt hier nu aan? Caspar Lindeman dus. Op de achtergrond gnuift hij als hij de kijkers hoort die hun commentaar geven.

Gemoedelijk
Caspar woont nu vijf jaar in Sommelsdijk en hij vindt de Flakkeese bevolking gemoedelijk. De mensen die zijn vastgelegd in zijn schilderijen zijn allemaal vrijwilligers bij allerlei instanties en verenigingen op cultureel gebied op het eiland. Caspar is wars van kapsones. "Ik ben gewoon wie ik ben. Hoewel ik het stadsleven gewend was, woon ik nu graag op het platteland. Er is hier kust, rust en ruimte. Heerlijk! Vanmorgen zag ik nog een specht in eigen tuin. Geweldig toch?"

Wat Caspar ook aanspreekt, is de verenging Kunst- en Cultuur Educatie, die van tijd tot tijd aansprekende lezingen houdt, waar hij graag bij is. Om te horen hoe het leven of de geschiedenis van bepaalde personen verlopen is, of om verschillende werken van een schilder te kunnen bekijken en het ook te kunnen bespreken waarom werken uiteindelijk zijn ontstaan. Welk uitgangspunt heeft de schilder ter hand genomen? Dat boeit hem.

Niels Snoek merkt op dat er in de Remonstrantse kerk nu 12 jaar exposities georganiseerd worden. Ooit begonnen met foto's van de dominees van deze kerk. Zij hangen er nog, zij het veel kleiner dan de werken van Caspar Lindeman nu. Hartelijk welkom met koffie elke woensdagmorgen van 10.00 tot 12,00 uur.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>