Kunstgebitten en de Geriatrie | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl

Kunstgebitten en de Geriatrie

  •   119 keer gelezen   Actueel

In de dentale en tandtechnische zorg is de geriatrie maar een klein onderdeel. Eigenlijk ook wel een heel onbekend onderdeel van het vak, gelukkig lijkt het de laatste tijd frequenter de media te vinden. Wat houdt geriatrie in de dentale zorg nu eigenlijk in en waar komt de tandtechniek om de hoek kijken? Klinische geriatrie is het medisch specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt in het verzorgingshuis in het algemeen. Veelal dus oudere patiënten die permanent of tijdelijke revalidatie huisvesting vinden in de verschillende verzorgingsinstellingen zoals bijvoorbeeld Nieuw Rijsenburgh en Ebbe & Vloed.

De behandelingen zijn daarom gecompliceerder dan in b.v. op de behandelpraktijk. Veelal met improvisatie talent wordt er tandheelkundige en tandtechnische hulp verleend,  vaak met veel voldoening. Mensen realiseren zich maar al te goed dat deze zorg op maat is en door behandelaars wordt gedaan met veel toewijding en overtuiging.
 
Omgaan met Dementie
Een belangrijk aspect binnen de geriatrie is omgaan met dementie. Op dit moment een sterk opkomende volksziekte waaraan 1 op 5 mensen in enige mate mee te maken krijgt. Vooral deze groep is op een bijzonder manier kwetsbaar maar met enige training prima te behandelen. Alzheimer Nederland besteedt hier veel aandacht en onderzoek aan. Via internet is er zelfs een online training te doen. "Dementie Vriendelijk" geeft je een aantal eenvoudige maar uiterst belangrijke tips hoe met deze mensen normaal en vooral geduldig om te gaan.
De patiënt ervaart net of je in de boekenkast zoekt en merkt dat er steeds meer boeken verdwijnen, vaak de oude boeken blijven het langste te vinden. Toch gaat de kast steeds leger een leger......
 
Door hechte samenwerking van KlinischProthese Technicus Jerry van Aalst en tandarts Erik de Bles zijn deze behandelaars met een bijzondere gevoel voor deze medemensen een bijzonder team.
"Elke week besteden wij een aantal uur op locatie maar ook in onze eigen praktijken aan deze kwetsbare groep. Klinkt misschien apart maar na een behandel moment zit je vaak met een glimlach in de auto terug naar de praktijk. De voldoening is hoog en als je dan een volledige prothese plaatst bij een meneer van 103 jaar oud die daar nog volgens zijn zegge nog jaren mee wil doen, kan mijn dag niet meer stuk", verteld Jerry.
De behandeling op de kamer in hun eigen omgeving of soms op de afdeling biedt vaak een enorme service en lost onoverkomelijke problemen op, daarbij is een beetje aandacht vaak erg welkom. Het is een tijdrovende bezigheid waar we niet rijk van zullen worden maar het is leuk om te doen.
 
Van Aalst Tandtechniek en Tandartsenpraktijk De Bles hebben deelgenomen aan de "dementie vriendelijk cursus. Beide ontvingen ze een certificaat "dementie vriendelijk" uit handen van de voorzitter Alzheimer Nederland, behandelen van ouderen of mensen met een beperking behoord inmiddels tot hun dagelijks werk.
 
Een kleine moeite om je in te verdiepen via internet met veel handige en belangrijke tips waar je in de praktijk direct wat mee kan. Zelfs in je eigen omgeving is het toepasbaar en begrijp je meer van wat er gaande is in iemands hoofd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>