Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Ramp maakt dit gedeelte van het kerkhof nog indrukwekkender.
Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Ramp maakt dit gedeelte van het kerkhof nog indrukwekkender. Foto: Henk Blanke

Bijzondere herdenking Watersnoodramp in Nieuwe-Tonge

Actueel 1.405 keer gelezen

Nieuwe-Tonge.- Vijfenzestig jaar geleden voltrok zich een ramp, die tot de dag van vandaag nog steeds een enorme impact heeft op de overlevenden. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken, door een zeer zware zuidwester storm in combinatie met springtij, in een groot deel van zuidwest Nederland de dijken. Goeree-Overflakkee behoorde tot de zwaarst getroffen gebieden.

Door Henk Blanke

Vergeten doe je de ramp nooit. Om de herinnering hoog te houden moet je de slachtoffers blijven gedenken. Ieder jaar vindt dan ook in alle woonkernen van het eiland een herdenkingsplechtigheid plaats. Dat is steeds weer een emotioneel gebeuren voor de nabestaanden. In vrijwel iedere familie klinkt de naam van een verwante, die verdronken is. Praten over dit verdriet deed je vroeger niet. Je moest gewoon door met je leven.

Nieuwe-Tonge
De Dorpsraad van Nieuwe-Tonge is één van de organisaties, die zich de afgelopen jaren meer dan intensief bezig heeft gehouden met het geven van vorm en inhoud aan de herdenkingen. In dit dorp zijn 90 mensen om het leven gekomen. 29 van hen werden in Dirksland begraven, omdat het kerkhof in Nieuwe-Tonge lang onder water heeft gestaan. Op de begraafplaats in Nieuwe-Tonge was eigenlijk geen veld ingericht dat recht deed aan de slachtoffers. Door de optimale samenwerking van dorpsraad en gemeente is dat er, na jarenlange inspanningen, gekomen. Er is een speciaal afgebakend veld ingericht. De slachtoffers die in Dirksland lagen, zijn er herbegraven. De bestaande grafstenen zijn herschikt, gerestaureerd en nieuwe zijn aangebracht. Daardoor is een overzichtelijk, maar vooral een herkenbaar veld ontstaan, geheel geweid aan de Ramp.
De finishing touch was er vorige week zaterdag. Toen werd door twee nabestaanden, die hun hele familie tijdens de ramp hadden verloren, een prachtig monument onthuld. Een grote kei met twee uitgestoken handen symboliseren de vraag om hulp om te redden, maar ook om hulp om verder te leven, die van boven geboden kan worden. De plechtigheid werd waardig afgesloten met het noemen van de namen van de slachtoffers en een minuut stilte.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant