Cathelijne kreeg het eerste zakje Jomatenzaadjes uit handen van juf Agienke.
Cathelijne kreeg het eerste zakje Jomatenzaadjes uit handen van juf Agienke.

Zaadjes Jomaten vinden hun weg over het eiland

Algemeen 2.839 keer gelezen

Dirksland- Vorige week werden de eerste Jomaten zaadjes overhandigd aan de kleuters van groep de Stampertjes van obs De Inktvis. De ongeveer 2000 zakjes met zaadjes worden de komende weken door de leerlingen van de vijf deelnemende Sopogo scholen over het eiland verspreid.

Door Henk Blanke

Wat is het geval? Jolande Maliepaard, leerkracht van één van de kleutergroepen van de Inktvis overleed drie jaar geleden aan alvleesklierkanker. Zij deelde ieder jaar aan haar collega’s tomatenzaadjes van het ras Coeur de Bouff, een supergrote tomaat uit. Deze traditie wordt nu in stand gehouden door haar man Hans.

Team Vrienden voor het leven
Hij richtte het team ‘Vrienden voor het leven’ op. Doelstelling: ieder jaar zoveel mogelijk geld ophalen voor het KWF. Om dat te realiseren doen zij mee aan de landelijke actie Alpe d’Huzes. Met vijf wandelaars en twee fietsers gaan zij op één juni a.s. de beroemde berg beklimmen. Rond dit sportieve gebeuren heeft hij vele acties opgezet om maar zoveel mogelijk geld in te zamelen. De verkoop van de zaadjes van de Jomaten is er één van. Maar er is meer. Zo werd de afgelopen week voor €3000 aan zelfgebakken kruukplaetjes verkocht. Rond iedere wedstrijd van DVV wordt een soort toto georganiseerd. Opbrengst voor het KWF. Ook de feestelijkheden rond de laatste wedstrijd van DVV staan in het teken van ‘Vrienden voor het leven’.

Jomaten kweken
De leerlingen van de vijf Sopogo scholen gaan nu met intekenlijsten langs de deur om 2000 zakjes á €2,50 aan de man te brengen. Intussen strijden zij om het kweken van de zwaarste Jomaat die zij met de door hen gekochte zaadjes, al of niet met hulp van derden, kweken.
‘Vrienden voor het leven’ sponsoren kan uiteraard ook. Ga daarvoor naar www.opgevenisgeenoptie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant