Afbeelding

Documentaire ‘Tegengas’ in première

Algemeen 216 keer gelezen

Op dinsdag 1 maart gaat de documentaire ‘Tegengas’ van filmmaker en auteur Ron Broekhart in première. Hij heeft een jaar aan de film gewerkt en heeft zich verdiept in de vermeende energietransitie van gas naar waterstof in Stad aan ’t Haringvliet.  

Met een subsidie van 5,6 miljoen is het winkelloze dorp op Goeree-Overflakkee als proeftuin verkozen om te proberen alle huizen van het gas te halen en in te zetten op waterstof als schoner alternatief. Maar waar voorstanders zijn, zijn ook tegenstanders. Onder de bewoners is er reuring ontstaan en wordt er van alle kanten flink tegengas gegeven. Men is bang voor torenhoge isolatiekosten en men zou daarover niet oprecht worden geïnformeerd. Ook diverse professoren en deskundigen op het gebied van de energietransitie, keuren dit plan af en waarschuwen voor de belangen van de multinationals. Volgens hen gaat het hier niet om het terugdringen van CO2, maar is winst de belangrijkste drijfveer en willen de ‘grote jongens’ de touwtjes in handen hebben. 

Ondanks de neutrale journalistieke houding, door het principe van ‘hoor en wederhoor’ toe te passen, werden de bemoeienissen van filmmaker Broekhart niet in dank afgenomen en wilden de meesten belanghebbenden niet aan deze documentaire meewerken. Er zouden te veel ‘malloten’ zijn geïnterviewd en men wilde liever geen ‘ruis op de lijn’, was veelal de reden van afwijzing. De meningen van ongeruste bewoners en deskundigen zijn daardoor des te interessanter. Zij hebben zonder belangen elders, hun eerlijke mening in deze documentaire kunnen ventileren. De documentaire ‘Tegengas’ is een informatieve film over duurzaamheid, om de balans tussen mens en milieu in evenwicht te kunnen houden. De film is te bekijken via de link op de website van Pravda Media (www.pravdamedia.nl), die naar het YouTube kanaal verwijst.

Pravda Media, www.pravdamedia.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant