Afbeelding

Nog te veel onduidelijk over vestiging Comgoed fabriek

Algemeen 2.417 keer gelezen

Goeree-Overflakkee – Het vervolg van de raadsvergadering bevatte onder meer een uitgebreide discussie rond het verzoek om in te stemmen met een ontwerpverklaring van geen bedenkingen, die de bouw van een fabriek op het bedrijvenpark Oostflakkee bij Oude Tonge betreft. Het stuitte op grote weerstand bij de raad en veroorzaakte veel onrust bij de bevolking. De raad kwam niet tot besluitvorming.

Door Dorien Kickert

Comgoed BV wil bij Oude Tonge een compost en andere meststoffen verwerkende fabriek bouwen, met als extra activiteit de fabricage van bioboard. Er is daartoe al 8,4 ha grond gekocht op het Bedrijvenpark. De provincie is het bevoegd gezag wegens de vrijkomende stikstofdeposities en de verkeersbewegingen, maar de gemeenteraad is bevoegd gezag waar het gaat om het vaststellen van het bestemmingsplan en het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen tegen afwijkingen hiervan. En afwijkingen zijn er, in grote mate. De beoogde activiteiten passen niet binnen het vastgestelde bestemmingsplan. Er wordt gevreesd voor aantasting van de leefbaarheid en grote verkeersbelasting door de hogere intensiteit. Een vrees, gedeeld door de inwoners van Oude Tonge, die via een brief van de dorpsraad plus een petitie hun zorgen aan het college kenbaar maakten.

Bij de bespreking van dit onderwerp koppelde De Vos (VKGO) de storting van de staalslakken hieraan. Dit maakte de discussie tweeledig, enerzijds werd opnieuw het milieuaspect van de staalslakken besproken, anderzijds de wenselijkheid van een bestemmingsplanwijziging. Rode draad in de discussie was het verwijt dat de gemeenteraad, als bevoegd gezag, niet eerder was geïnformeerd over deze plannen, terwijl hier al in 2016 sprake van was. ‘De raad is al die tijd niet meegenomen in dit proces en ook de inwoners weten van niets’, stelde De Vos. ‘Dit complex overschrijdt alle normen en hoort eerder thuis op een industriegebied, zoals de Maasvlakte. Het heeft geen toegevoegde waarde voor Oude Tonge maar wel grote gevolgen voor de leefbaarheid’. Bram Pijl (CDA) wees op de grote onrust onder de bewoners. De PvdA stelde dat de bewoners van Oude Tonge met de windmolens in de achtertuin al genoeg geaccepteerd hadden. ‘Niet ook nog een fabriek in de voortuin’, aldus Grinwis. Een gelijkluidend bezwaar van Groep Jan Zwerus, die voorstelde om eerst een participatietraject op te stellen met alle betrokkenen. De CU vreesde, net als de SGP voor grote overlast. De SGP vond het plan wel passend in de duurzaamheidsambities.

Van der Meer (EVV) hamerde op het feit dat de raad niet eerder op de hoogte was gesteld, terwijl de plannen er al jaren lagen. De raad had direct moeten worden geïnformeerd. Iets waar de VVD (Nijssen) zich bij aansloot. ‘Alles is al besproken, waarom nu pas? Wij voelen ons met de rug tegen de muur gezet’. Wethouder Markwat mocht het allemaal uitleggen, inclusief de kwestie rond de staalslakken. Samenvattend komt dit laatste er op neer dat dit materiaal dient als ondergrond voor bouw. Voor het storten ervan hoefde destijds geen toestemming te worden gegeven, mits aan de regels zou worden voldaan. Het Waterschap en DCMR controleren regelmatig de milieuaspecten. Markwat weersprak dat de raad pas laat over de plannen van Comgoed was geïnformeerd. In 2018 waren de plannen definitief, maar de stikstofproblematiek zorgde voor vertraging in de uitvoering. Pas in 2020 werd alles concreet, waarna tijd nodig was om alle formaliteiten af te wikkelen, en de Verklaring aan de raad voor te leggen, aldus de wethouder. Er is niet geheimzinnig over gedaan, want bij de beantwoording van vragen van het CDA en VKGO was al gewezen op dit project, zij het niet expliciet. De afwijkingen in het bestemmingsplan vond hij, gezien de ruimtelijke onderbouwing, niet ontoelaatbaar. ‘In het verleden zijn al eerder afwijkingen toegestaan, passend bij duurzaamheidsinitiatieven zoals deze.’ De verklaring van geen bedenking wordt ter inzage gelegd en daar kunnen zienswijzen op worden ingediend, die serieus zullen worden behandeld, benadrukte Markwat. De raad vond het nog te vaag. Corné Grinwis stelde voor eerst een bijeenkomst te organiseren met de ondernemer, de dorpsraad en de gemeenteraad om alles goed te bespreken. Na anderhalf uur discussie bleek duidelijk dat op dit moment geen beslissing werd genomen. Raadsvoorzitter Grootenboer gaf aan dat het college de voorgestelde bijeenkomst gaat regelen en voor aanvullende informatie gaat zorgen. Het onderwerp komt over enige tijd opnieuw in de raadsvergadering.

Regiovisie Jeugdhulp
De regiovisie Jeugdhulp Rotterdam Rijnmond ‘Nabij en passend’ kreeg wel algemene bijval vanuit de raad. Een mooi stuk, goed leesbaar, duidelijke bouwstenen, zo werd opgemerkt. De inzet dat zoveel mogelijk lokaal wordt geregeld en alleen regionaal wat echt regionaal moet, werd gewaardeerd. Daarbij had iedere fractie eigen opmerkingen en voorstellen. De SGP benadrukte het belang dat bij pleeggezinnen rekening wordt gehouden met de geloofsovertuiging. Het CDA deelde deze mening en stelde bovendien voor een pilot te starten voor het afschalen van de zorg. Het VKGO signaleerde hoge ambities, en hoopte dat deze waargemaakt kunnen worden. ‘De praktijk is weerbarstiger’. De CU vroeg aandacht voor oudere jongeren vanaf 18 jaar. Vanuit de PvdA werd het belang van het ‘informele circuit’ van buurt, vereniging of kerk onderstreept. 'Geef goede ondersteuning van pleeggezinnen, liefst door 1 vertrouwenspersoon.' Het kunnen terugvallen op dezelfde persoon helpt wellicht bij het afschalen van de zorg. Daarnaast leefden er vragen over de lengte van de wachtlijsten, de verwachte kosten en de inzet van ervaringsdeskundigen. Wordt de reactie van de Adviesraad Sociaal Domein ook overgenomen door de andere deelnemende gemeenten? En natuurlijk werd verzocht om monitoring en terugkoppeling naar de raad. Wethouder Bruggeman was blij met de positieve reacties. Aan deze visie hadden 15 gemeentes bijgedragen, zo vertelde hij, en er was ingestoken op lokale invloed, lokale regie en een toename van de ambulante hulp. In december komt een concreet uitvoeringsprogramma, waarin wensen, zoals over de identiteit van pleeggezinnen, worden vermeld. Er wordt gekeken naar scholen en kinderopvang, omdat problemen dan al vroeg kunnen worden gesignaleerd. Opvang voor 18 plus wordt eveneens onderzocht. Het inzetten van het informele circuit wordt meegenomen. Uiteraard volgt monitoring. Met deze beantwoording was de raad tevreden, zodat de regiovisie unaniem werd aangenomen.

Compensatiegelden
VKGO was niet tevreden met de beantwoording van hun schriftelijke vragen over de compensatie van Nieuwe en Oude Tonge voor de overlast van de windmolens. Het duurt allemaal te lang en het is erg mager, aldus Heintjes. Wat is nu het budget, hoe zit het met de zonnepanelen en met de elektrische auto's? Wethouder Both bevestigde dat het wat langer duurt dan gewenst. Er blijkt weinig behoefte zijn aan elektrische auto's. Er wordt nu samen met de dorpsraden gezocht naar alternatieven. Ook het plaatsen van zonnepanelen loopt vertraging op omdat nu naar een andere plek wordt gezocht. De gemiste revenuen worden echter wel alvast aan de dorpsraden uitgekeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant