Marlotte Lagendijk in haar praktijkruimte in Goedereede. Foto Jacquelien Wielaard
Marlotte Lagendijk in haar praktijkruimte in Goedereede. Foto Jacquelien Wielaard

Praktijk Osteo Mare in Goedereede is weer geopend

Algemeen 1.392 keer gelezen

Goedereede – Dat de lockdown zo lang zou duren, had ook osteopaat Marlotte Lagendijk niet zien aankomen. Maar liefst 2,5 maand moest zij haar praktijk als gevolg van de covid-maatregelen in december gesloten houden. Op 3 maart heeft zij de deuren weer geopend.

Door Jacquelien Wielaard

Marlotte Lagendijk is osteopaat en eigenaar van Osteo Mare in Goedereede en Den Haag. Ze koos voor de studie osteopathie aan de International Academy of Osteopathy in Gent. ‘Ik was op zoek naar een brede benadering van gezondheidsproblemen,’ licht ze toe. ‘Osteopathie combineert medische kennis en kunde met een manuele behandelwijze en een brede filosofie.’

In Nederland kennen we osteopathie sinds halverwege de jaren tachtig, maar het werd ruim een eeuw geleden al ontwikkeld door de Amerikaan Andrew T. Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met nieuwe inzichten. Zijn inzicht was dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging nodig hebben en dat verlies van deze beweeglijkheid nadelig is voor de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen. Met specifieke manuele handelingen herstelde hij die beweeglijkheid, om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen.

Marlotte ontvangt in haar praktijk patiënten met uiteenlopende klachten. ‘De osteopatische visie vraagt om een persoonlijke benadering en een uitgebreide anamnese waarbij een totaalbeeld ontstaat, niet alleen over de klacht maar ook over bijvoorbeeld medische voorgeschiedenis, medicijngebruik en leefgewoonten.

Als de klacht in aanmerking komt voor een osteopatische behandeling volgt een onderzoek. In dit fysieke onderzoek wordt het hele lichaam onderzocht op beweeglijkheid. Het gaat de osteopaat dan om beperkt beweeglijke gewrichten en spieren, een gespannen middenrif of vastzittend bindweefsel rondom de organen. ‘Na de intake en het bewegingsonderzoek weet ik wat ik kan betekenen voor een patiënt. Ik werk graag samen met andere artsen en paramedici en zal altijd doorverwijzen indien dit nodig is.

Als osteopaat ga je op zoek naar de oorzaak van de klachten, die soms vanuit een hele andere en voor patiënten vaak onverwachte plaats in het lichaam kunnen ontstaan. Op die manier is er voor elke patiënt een uitgebreid onderzoek nodig, en probeer ik steeds de puzzel in elkaar te leggen. Een van de leukste en meest uitdagende onderdelen van mijn werk.’

Zowel het onderzoek als de behandeling voert de osteopaat met de handen uit. Deze zijn zo geoefend dat, naast de beweeglijkheid van alle grote en kleine gewrichten, ook de positie, vorm en beweging van de organen kan worden gevoeld. Marlotte: ‘De behandeling is doorgaans niet pijnlijk. Aanraking in het gebied waar al pijn wordt ervaren kan onaangenaam zijn en soms is er de dag na de behandeling ook wat pijn door de beweging die in gang is gezet.’

Binnen de osteopathie wordt uitgegaan van het ondersteunen van het zelfregulerende vermogen van het lichaam. ‘Om het lichaam hiervoor de tijd te geven zit er vaak een periode van 2-4 weken tussen de afspraken. De meeste patiënten voelen na drie tot zes behandelingen duidelijke veranderingen,’ aldus Marlotte.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen om ons heen, valt in Nederland osteopathie niet onder de (para)medische beroepen maar onder de contactberoepen. Dit onderscheid had ook grote gevolgen voor de osteopathiepraktijken in Nederland tijdens de lockdown. De Nederlandse Vereniging voor Osteopaten maakt zich hard voor de erkenning van osteopathie als reguliere geneeskunde in Nederland.

Osteo Mare is gevestigd in Therapie- en Bewegingscentrum Goeree. Een fijne locatie, zo vindt Marlotte waar zij prima samenwerkt met een team van diverse paramedische specialisten, zoals fysiotherapeuten, manueel therapeuten en een gespecialiseerd kinderteam. Daarnaast heeft zij een vestiging in Den Haag. Over de naam van haar praktijk: ‘Mare is latijn voor “zee”. Ik hou veel van de zee. Ik ben in Goedereede opgegroeid en woon in Den Haag, en kan me op dit moment niet voorstellen dat ik ooit niet aan de kust zal wonen. Daarnaast is de zee natuurlijk constant in beweging, net als ons lichaam.’

Informatie:
Een afspraak kan via de website of telefonisch worden gemaakt via 06-48298727. U kunt zonder verwijzing terecht. Zie voor tarieven en overige informatie: www.osteo-mare.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant