De bloei van de speerdistel is opvallend. Hij bloeit met prachtige paarse bloemen die insecten aantrekken.
De bloei van de speerdistel is opvallend. Hij bloeit met prachtige paarse bloemen die insecten aantrekken.

Speerdistel: scherpe stekels en de redder van Schotland

Algemeen 1.388 keer gelezen

In deze tijd is de Speerdistel (Cirsium vulgáre) begonnen met bloeien. De plant valt op door zijn hoogte, want hij kan wel 1,20 meter hoog worden. Verder is de bloei opvallend, aangezien hij bloeit met prachtige paarse bloemen die op hun beurt insecten aantrekken. De distel heeft overal lange, scherpe stekels en de bladeren hebben de vorm van een speer, vandaar de naam. 

Door Nick Ehbel

De plant houdt zoveel van stikstofrijke grond dat de grond eronder na verloop van jaren stikstofarm wordt. De speerdistel is geliefd bij bijen, zweefvliegen, vlinders en het Puttertje dat er zijn naam bijnaam distelvink aan dankt. De rijpe zaden hebben een zogenaamd ‘mierenbroodje’, een olierijk aanhangsel dat mieren uitnodigt de zaden mee te nemen naar hun nest om zo mee te werken aan de zaadverspreiding.

Schotland
In Schotland is de speerdistel de nationale bloem. Naar verluidt was daar in 1263 een veldslag. Het Noorse leger ging ’s nachts aan wal. Om de Schotten bij verrassing te overmeesteren, gingen zij blootsvoets aan wal om zo stil mogelijk te sluipen. Echter, daarbij trapten ze op de van stekels voorziene bladrozetten van de speerdistel. Einde van de stilte! De Schotten werden wakker en konden het Noorse leger tegenhouden. In 1470 werd de speerdistel gebruikt op zilveren munten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant