Afbeelding

Middelharnis/Sommelsdijk en Doetinchem: verbonden door het water

Actueel 198 keer gelezen

Na de Watersnoodramp in 1953 adopteerde Doetinchem het tweelingdorp Middelharnis en Sommelsdijk. Er gingen geld en goederen heen. De gemeente Middelharnis was Doetinchem zo dankbaar dat er een lange, brede straat naar de Gelderse stad aan de Oude IJssel werd vernoemd.

Ik zal me eerst eens fatsoenlijk voorstellen: Ik ben Adriënne Huizer en in 1990 geboren in Nieuwe Tonge, toen gemeente Middelharnis. 23 jaar later kreeg ik verkering met Peter, geboren en getogen in Doetinchem. Wat voor mij vanzelfsprekend was, was voor hem bijzonder: Die Doetinchemsestraat in Middelharnis. Op mijn blog www.aadtje.wordpress.com schreef ik eerder een verhaal wat ik er over wist. In het kort: Doetinchem zamelde goederen in, deze werden opgeslagen in de Nederlands Hervormde kerk in Sommelsdijk. Leerlingen van de Rijks HBS in Middelharnis werden voor enkele weken naar Doetinchem gestuurd, waar de jongens gehuisvest werden in Villa Ruimzicht, waar toen een vooropleiding tot dominee zat. De lessen door de Flakkeese leerlingen werden gevolgd op het Lyceum, later de GSGD en nu het Rietveld Lyceum. Van het geld dat ook ingezameld werd, werd het Groene Kruisgebouw gebouwd aan de Langeweg in Middelharnis.

Maar met het vergaren van de kennis kwamen ook de vragen: Waarom werden Middelharnis en Sommelsdijk geadopteerd? Hoe werd dat besluit genomen? Wat werd er ondernomen om geld in te zamelen? Hoe kwamen de goederen bij elkaar? Wie waren de mensen die erbij betrokken waren? Wie waren de leerlingen die naar Doetinchem gingen? Waar werden de meisjes gehuisvest? Zaten zij ook op het Lyceum? Wat is er nog meer van het geld gedaan dat in Doetinchem ingezameld was? Is er in Sommelsdijk iets terug te zien van de hulp? Zijn er mannen (militairen wellicht) en vrouwen vanuit Doetinchem naar Flakkee gegaan om te helpen met opruimen en schoonmaken?

De komende tijd ga ik proberen een antwoord te vinden op (het grootste deel van) deze vragen en op de vragen die er nog bij zullen komen. Daarvoor ben ik op zoek naar mensen die betrokken waren bij de hulpverlening: Bent u van Doetinchem naar Middelharnis gegaan? Bent u juist geholpen geweest met de hulp uit Gelderland? Dan ben ik op zoek naar u. U kunt mij bereiken via adrienne@adriennehuizer.nl. Mocht u liever bellen: 06-30848502. Op www.adriennehuizer.nl hou ik een blog bij om jullie op de hoogte te houden van de voortgang. Van alle verhalen en extra vergaarde kennis wil ik uiteindelijk een boek samenstellen.

Uit de krant