Afbeelding

Nieuw theaterseizoen Diekhuus met een gevarieerd aanbod

Actueel 524 keer gelezen

Middelharnis- Vorige maand startte landelijk het nieuwe theaterseizoen. Het Diekhuus, het cultureel centrum van Middelharnis, doet daar uiteraard aan mee. Verantwoordelijk voor de programmering is Linda van Rossum.

Door Henk Blanke

Van de gereglementeerde omgeving van de Rabobank, waar zij werkzaam was op de afdeling Marketing, Communicatie en Coöperatie, overstappen naar de losse 'vrije wereld' van de culturele sector is nogal een stap. Toch waagde Linda het. Een open sollicitatie ging eraan vooraf. In het gesprek met Jan Trompper en Anne Verhey klikte het zodanig, dat de deuren van het Diekhuus voor haar geopend werden.

Cultuur
Meer cultuur brengen was de opdracht. Dat was op haar op het lijf geschreven. Linda komt uit een culturele familie en heeft lange tijd in Australië gewoond. Daar zijn cultuuruitingen en onderwijs gemeengoed. Een schat aan ervaring in het organiseren heeft zij opgedaan bij haar vorige werkgever. Direct na haar benoeming, 1 november 2009, stond de Midwintermarkt op het programma: een vuurproef, maar een succes. Dit was slechts het begin. Een veel spannender zaak was het behoud van het Diekhuus. De gemeente wilde het verkopen, een groot aantal inwoners niet. Dit burgerinitiatief was succesvol. Het Diekhuus kon blijven. De grootste opdracht voor de medewerkers werd het waar maken van het bestaansrecht ervan. Er werd een visie op de culturele activiteiten van het Diekhuus geformuleerd. Werkgroepen werden gevormd. Daar kwam een plan van aanpak uit voort. De gemeente subsidieerde grotendeels de verbouw. De theaterzaal werd volledig gesponsord door de Rabobank, het bedrijfsleven en betrokkenen. Vele vrijwilligers zorgden voor de op- en verbouw ervan. Het Diekhuus was gered.

Programmering
Cultuur in al haar facetten vorm en inhoud geven is de voorwaarde die aan de projectsubsidie van de gemeente is verbonden. Een breed publiek moet met een breed aanbod bereikt worden. De foyer, maar vooral de theaterzaal bieden daarvoor ongekende mogelijkheden. Kindervoorstellingen, cabaret, theater, muziek, films, zowel art house als commerciële, familievoorstellingen, lunchvoorstellingen, noem het maar op: ze zijn er. De programmakeuze wordt minstens een jaar van tevoren gemaakt. Linda gaat daarvoor, vaak samen met een collega, naar presentatiedagen o.a. in Delft. Daar worden ongeveer 20 voorstellingen van 10 minuten door artiesten gegeven. In overleg met deskundigen, het impresariaat van de artiesten en de medewerkers van het Diekhuus worden keuzes gemaakt. De in de afgelopen jaren opgedane ervaringen en de publiekstevredenheidsonderzoeken spelen daar ook een belangrijke rol bij. Van groot belang bij de keuze zijn de financiën. Voor het realiseren van alle culturele activiteiten in het Diekhuus is een projectsubsidie beschikbaar. De rest van de kosten moet uit de kaartverkoop komen. Er moet dus een inschatting worden gemaakt hoe de publieke belangstelling voor een voorstelling zal zijn. Wat minder bezoekers bij een voorstelling wordt gecompenseerd door het aantrekken van een artiest, waarbij een volle zaal kan worden verwacht. Zo komen bekende en minder bekende artiesten ten tonele. Een greep uit het aanbod: Javier Guzman, Stads Toneel, kindertheater De Drakenstemmer, Vincent Bijlo en 4Something. Try outs vormen vaak aanleiding tot een grotere naamsbekendheid van het Diekhuus onder de artiesten. Want, daar is iedereen het over eens, in Middelharnis word je in de watten gelegd en is het een feest om op te treden. Daar zorgen niet alleen de vaste medewerkers voor, maar ook de ongeveer 50 vrijwilligers. Zonder hen kan het Diekhuus niet draaien. Het volledige programma van het Diekhuus voor het seizoen 2018/2019 is gepubliceerd in een programmaboekje. Alle culturerel activiteiten op Goeree-Overflakkee staan op www.cultuurgo.nl. Daar kunt u ook uw eigen culturele activiteiten laten plaatsen, door een bericht te sturen naar L.vanrossum@zijngo.nl. Voor het volledige programma en het reserveren van kaartjes: www.hetdiekhuus.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant