Kunstenaars met een beperking naar museum | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl

Kunstenaars met een beperking naar museum

  •   27 keer gelezen   Actueel

Omdat de bekende Middelharnisse kunstenaar Johan van Konijnenburg het heel belangrijk vind dat met name ook kwetsbare mensen kennis maken met kunst & cultuur organiseert hij met zijn stichting Dogma met grote regelmaat diverse cultuuruitjes. Bijzonder hierbij is dat de deelnemers, die dikwijls niet zo draagkrachtig zijn, hier geheel kosteloos aan mogen deelnemen. Een deel van de kosten komt uit een bijdrage van de gemeente en het grootste deel van de kosten wordt betaald door Johan zelf. Johan van Konijnenburg is en blijft een bijzonder mens. 

Afgelopen donderdag hebben de `Spetters`, de groep kunstenaars met een beperking van stichting Dogma, verleden weer een fantastische dag beleefd. Deze keer is de groep op bezoek geweest in het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Met een luxe touringcar vertrok men in de vroege morgen richting Barneveld in de provincie Gelderland. 

Ondanks de lange rit, in verband met de enorme drukte op de weg, zat de sfeer er goed in. Bij het Oude Ambacht & Speelgoedmuseum werd de groep al in de bus heel hartelijk verwelkomd door de zoon van de oprichter van het museum en als VIPS onthaald. Koffie en gebak stonden al klaar en kon de groep even bijkomen van de lange busrit. Na enig uitleg van de medewerkers van het museum konden de Spetters op eigen houtje hun gang gaan in het museum. Meer dan 160 oude ambachten verdeeld over een oppervlakte van meer dan 4000 m² met werkelijk duizenden nostalgische objecten veelal uit grootmoeders tijd en lang daarvoor. Een aantal beroepen zoals een `drukker`, `kantwerkster` en `leraar` werden door vrijwilligers actief beoefend zoals dat vroeger ging. 

De groep dwarrelde al snel uiteen en waren allemaal zeer onder de indruk van het tentoongestelde. Vooral de ouderen in de groep leefde helemaal op en kregen fantastische herinneringen aan hun jeugd. Het was mooi om te constateren dat enkele van de Spetters, die helaas lijden aan lichte dementie (Alzheimer) helemaal zichzelf weer leken te zijn door al die nostalgische indrukken. Ook de jongeren vergaapten en verbaasden zich aan de vele oudheidkundige gebruiksvoorwerpen. Bij de touwslagerij mocht één van de vrijwillige medewerkers van Dogma zich in het zweet werken om een aantal springtouwen te maken voor de Spetters. Dit vonden ze prachtig om te zien. 

Bijzonder was dat alle tentoongestelde spullen aangeraakt mochten worden. Na de `boerenlunch` , welk volledig vers werd bereid terwijl de groep het museum aan het bekijken was, was het tijd om het Speelgoedmuseum te gaan bekijken. Ook dit maakte veel indruk. De oude Thunderbirds, meccano speelgoed, dinky toys, beren, poppen, treinsets, oude poppenhuizen en nog veel, veel meer. De groep kon er ook met diverse spellen spelen, wat iedereen dan ook naar hartenlust deed. Een sjoelbak van bijna 10 meter is toch wat anders dan de gewone sjoelbak. 
|
Alvorens weer op weg naar huis te gaan was de koffie en thee pauze een welkome onderbreking. Na nog een bezoekje te hebben gebracht aan het nostalgische winkeltje waar nog menig souvenirtje werd gekocht ging de groep weer op weg naar huis. Na wederom een lange busrit, in verband met de grote drukte op de weg, arriveerde de groep vroeg in de avond weer in bij het atelier van Dogma. 

De Spetters gaven aan dat ondanks de vermoeidheid het één van de leukste tripjes te hebben gevonden. Gelet op de meer dan 1500 foto`s die ze hebben gemaakt geloven wij dat direct. Meer informatie over stichting Dogma, de groep Spetters of Johan van Konijnenburg kunt u vinden op de facebookpagina `Dogma` of de website www,dogmagroup,nl Hier vindt u ook een foto-impressie van deze bijzondere groep op deze speciale dag.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>