Afbeelding
Foto: jacquelien wielaard

VVD kandidaten op werkbezoek bij Tuinderij Bevelander in Achthuizen

Actueel 441 keer gelezen

Achthuizen – Door de verkiezingen voor Waterschap en Provinciale Staten op dezelfde dag uit te schrijven, hoopt de overheid op een hogere opkomst. Kandidaten voor beide bestuursorganen trekken er dan ook vaak samen met hun partijgenoten op uit om zich te presenteren en in gesprek te gaan met de kiezers. Zo gingen VVD Statenlid Mirjam Nelisse en Waterschapsbestuurder Frank van Oorschot afgelopen vrijdag op bezoek bij tuinderij Bevelander in Achthuizen.

Tekst en foto: Jacquelien Wielaard

Na een welkomstwoord door Mirjam Nelisse gaf Arjen Bevelander een presentatie over zijn bedrijf. Tuinderij Bevelander begon als veeteeltbedrijf in Barendrecht. Het familiebedrijf ging in 1970 over in een tuinbouwbedrijf met het telen van groenten zoals spinazie, spruiten en Chinese kool. Als gevolg van de uitbreiding van de woningbouw in Barendrecht werd het bedrijf uitgekocht en verhuisde men naar Achthuizen. Aan de Blokseweg sloeg de tuinderij een nieuwe weg in met het telen van kruiden. Momenteel is het bedrijf een grootleverancier van o.a. bieslook, munt en paksoi. Er wordt zowel op land als in tunnelkassen op water, geteeld. Met oog voor nieuwe ontwikkelingen, innovatie en energiebesparing is het bedrijf voortdurend in beweging. Tijdens het hoogseizoen zijn er ongeveer 35 medewerkers actief. Daarnaast biedt het bedrijf ook werkplekken voor werknemers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.
Na de bedrijfspresentatie nam waterschapsbestuurder Frank van Oorschot het woord. Hij lichtte in het kort toe waarom het Waterschap 'politieker' is geworden. Hij legde o.a. uit dat binnen de kerntaak van goed waterbeheer er steeds meer maatschappelijke issues aan de orde komen. Zoals de keuzes tussen zoet of zout water, economie of natuur en de vraag of regelgeving moet worden versoepeld dan wel moet worden aangescherpt.
De rol van Provinciale Staten binnen de agrarische sector werd toegelicht door VVD Statenlid Mirjam Nelisse. Eén van taken is een gebiedsgerichte aanpak van natuurbeleid waarbij de beleidsmakers het evenwicht moeten vinden tussen natuur en economie. Zij realiseert zich dat dit soms voor wat spanning zorgt met de sector.
Het partijprogramma van de VVD beoogt bescherming van de hoge positie die Nederland heeft als tweede voedselexporteur ter Wereld. Ook bepleit men meer ruimte voor de agrarische ondernemer en investering in fysieke en digitale bereikbaarheid.
Na de bijeenkomst volgde een rondleiding op de tuinderij en kon worden nagepraat met bestuurders en tuinders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant