Matie vindt het leuk verschillende mensen te bedienen in haar theetuin. Frans doet het onderhoud en geniet van de vogels en insecten.
Matie vindt het leuk verschillende mensen te bedienen in haar theetuin. Frans doet het onderhoud en geniet van de vogels en insecten.

Tien jaar Theetuin De Bongerd met Matie en Frans Almekinders

Actueel 1.358 keer gelezen

Herkingen – Op maandag 30 juli was het tien jaar geleden dat Matie en Frans Almekinders begonnen met theetuin De Bongerd; een gewild eldorado van rust en natuur. Over tweeënhalf jaar bestaat de theetuin veertig jaar en dat willen de Almekinders zaterdag 30 januari 2021 vieren tijdens hun 12½ jarig jubileum.

Door Nick Ehbel

Tien jaar geleden was Frans het woonhuis dat hij toen gekocht had, aan het verbouwen en wilde hij van het huidige café eigenlijk een garage maken. Als Matie en hij toen even in de tuin uitrustten van hun werkzaamheden, schoven mensen gezellig aan en vroegen of de theetuin soms al weer open was. De aanleiding dat zij er inderdaad mee wilden beginnen, was het verzoek van iemand om er een familiefeest te mogen organiseren. Op Matie's verjaardag, tien jaar geleden, is toen de theetuin opnieuw geopend.

Voor de koop had het huis aan de Molendijk een tijdje leeggestaan. De vorige eigenaar, de heer Lohr, was verhuisd naar serviceflat Vroonlande in Dirksland. Z'n vrouw Olga, die jarenlang de theetuin exploiteerde, was in 2006 overleden en er was niets meer aan het huis gedaan.

Na de koop en het besluit de theetuin te gaan runnen, moest eerst de tuin in orde gemaakt worden. Er stonden namelijk allemaal hokken en afrasteringen voor dieren. Matie moest een opleiding sociale hygiëne doen en zorgde voor een volledige vergunning. Een tijdje heeft zij hulp gehad van haar twee nichtjes en van Tjeenk. Nu doet zij alles in haar eentje en houdt het eenvoudig.

Mensen komen naar de theetuin voor rust en ontspanning. Hier hoor je de wind ruisen, vogeltjes fluiten, bijtjes zoemen en zie je vlinders fladderen en vogels overvliegen. Matie verkoopt er heerlijk bramenjam, meer dan honderd theemelanges, gebak, ijs en allerlei dranken, waaronder ook sterke.

Matie en Frans willen hier zolang mogelijk blijven wonen en de theetuin houden zoals die nu is. Frans benadrukt dat de theetuin een wilde tuin is. Er staan onkruid en bramen waardoor een verscheidenheid aan fauna. Volgens hem broeden hier bijna twintig soorten vogels en komen zeldzame als grauwe vliegenvanger, spotvogel en beflijster op bezoek; in totaal zo'n tachtig soorten! Matie vindt het leuk dat dit op haar pad gekomen is. 'Het was niet de bedoeling en is ook niet gezocht. Wel gestuurd door mensen die zeggen dat de tuin in een behoefte voorziet.' Theetuin De Bongerd aan de Molendijk in Herkingen is open op vrijdag, zaterdag en zondag tot zonsondergang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant