Walking dinner. Foto PR
Walking dinner. Foto PR

Samen voor onderwijs!

Algemeen 1.028 keer gelezen

Op 8 november werd er door SOPOGO een van de eerste evenementen in de BeroepsCampus georganiseerd. Op de beursvloer in de hal van deze prachtige locatie organiseerde het schoolbestuur een walking dinner. 

De stichting staat, net als alle andere onderwijs instellingen, voor de uitdaging om dit schooljaar een nieuw 4-jaren koersplan 2023-2027 te schrijven.  Vragen als; Waar staan we voor en wat willen we graag met onze leerlingen bereiken?  Hoe kun je dat beter doen dan in gesprek gaan met al je interne en externe stakeholders? Zij beleven dagelijks hoe het nu gaat op de 12 openbare scholen van SOPOGO op het eiland. 

Een delegatie van alle stakeholders werd dan ook uitgenodigd voor het ‘walking dinner’. Ruim 25 leerlingen en een mix van 80 medewerkers, ouders en externe betrokkenen gingen van 16.00 uur tot 20.00 uur met elkaar in gesprek over de beste strategische koers 2023-2027.

Het verhaal van SOPOGO, waar bestaan we voor, werd als start door de bestuurder Anke Langmuur voorgelezen aan alle aanwezigen.
Ruim 180 medewerkers zetten zich hier dagelijks met veel enthousiasme voor in. Ouders brengen iedere dag hun kostbaarste bezit naar de scholen. Samenwerkingspartners vanuit gemeente, huisvesting, ICT, kunst en cultuur, onderwijsbegeleiding, kinderopvang, jeugdzorg, samenwerkingsverband en andere ondernemers waren gevraagd om met externe ogen naar de interne organisatie te kijken. Ook leerlingen van de scholen waren uitgenodigd. Deze leerlingen van nu zijn tenslotte de toekomst op ons eiland. Onderwijs kan hierin echt het verschil maken.

Onder het genot van een driegangendiner werd er enorm geconcentreerd, betrokken en hard gewerkt door iedereen. Hieraan was te zien hoe belangrijk men het met elkaar vindt dat het beste onderwijs wordt geboden voor de kinderen. Aan de 9 tafels van 9 medewerkers, ouders en externen werd hier in gemixte samenstellingen, intensief over gesproken: ‘Waar zijn we al trots op, wat spreekt aan, wat mist men nog op de vergezichten van de 3 thema’s die op tafel lagen: Ik zie jou, Kwaliteit en Verbinding. Waar willen we naar toe in 2027, wat zien we daar dan en welke opgaven liggen er nog voor ons? En vooral hoe doen we dat samen? Wat hebben de leerlingen van ons nodig voor een succesvolle toekomst?’

De kinderen hebben in het prachtige lokaal van de toekomst ook diverse vragen beantwoord. Daarnaast tekende zij hun school van de toekomst en werd er het recept voor een goede leraar ontworpen (zie onder)

Met ruim 27 flappen tekst, tekeningen en recepten van kinderen en vele foto’s is er een geweldige input voor het koersplan gegeven. Met al deze informatie wordt het koersplan 2023-2027 met de stem van de kinderen en alle volwassenen verrijkt. Met de kaders van dit koersplan gaan de scholen met hun teams aan de slag om de ambities te concretiseren.  Vanuit een eenduidige koers biedt men ruimte voor de diversiteit van de verschillende scholen en dorpskernen.
Op de scholen gebeurt tenslotte door de onderwijsgevenden doelgericht het échte werk. Hier beleven de kinderen en medewerkers het SOPOGO verhaal.
De school is hierin het gemeenschappelijke huis van de dorpskern. Onderwijs is er voor en door de samenleving, zij kunnen het niet alleen. Binnen SOPOGO scholen worden tenslotte verhalen geboren die een levenlang meegaan. Onderwijs is hiermee van levensbelang voor de toekomst van ons allemaal!

“Lijst met recept voor een goede leraar

Men neme:

- 1 kilogram humor
- 200 gram strengheid
- 1500 gram behulpzaamheid
- 750 gram intelligentie
- 250 graden laten koken om de lichtgeraaktheid eruit te krijgen.
- besprenkelen met het vermogen om dingen goed uit te leggen

Wat is het resultaat? Een goede leraar!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant