vlnr: Pascha Komttebed, Coen Sperling, Marcel Breve en Karen van Burg. Foto: Jacquelien Wielaard
vlnr: Pascha Komttebed, Coen Sperling, Marcel Breve en Karen van Burg. Foto: Jacquelien Wielaard

Doe mee! Samen voor een schoon Goeree-Overflakkee

Algemeen 549 keer gelezen

Ouddorp – Het begon in 2018 met een ontmoeting tussen de drie initiatiefnemers. Er volgden opruimacties en initiatieven om samen te werken en de betrokkenheid te vergroten. Inmiddels is Schoon Goeree-Overflakkee uitgegroeid tot een burgerinitiatief met een duidelijke visie en ambities voor de toekomst.

Door Jacquelien Wielaard

Schoon Goeree-Overflakkee is een netwerk van vrijwilligers, bedrijven en organisaties om het eiland Goeree-Overflakkee schoon te maken en te houden. Marcel Breve, Pascha Komttebed en Karen van Burg zijn de initiatiefnemers. Deze opruimers van het eerste uur, zien de groep vrijwilligers in aantal toenemen. Hierdoor neemt ook de vraag naar materiaal toe. Een hesje,een knijper en een afvalzak. Dat is zo’n beetje de uitrusting waarmee de vrijwilligers hele gebieden ontdoen van zwerfafval. Alhoewel ze het zelf liever zwerfgrondstoffen noemen.

Hesjes
Pascha Komttebed: ‘De basisgroep groeit dus waren er meer hesjes nodig. Jumbo Sperling, die ook vorige keer de hesjes sponsorde, was bereid dit weer te doen waar wij heel blij mee zijn.’ De hesjes werden vrijdag 19 februari door (…….?) overhandigd aan de initiatiefnemers. Jumbo Sperling is één van de partners van Schoon Goeree-Overflakkee. Sponsoring en ondersteuning is er onder andere ook door de gemeente. ‘Een goede samenwerking met de gemeente en andere instanties maken onze acties mogelijk. De zwerfgrondstoffen die wij verzamelen worden door medewerkers in opdracht van de gemeente bij Marcel thuis afgehaald wat geweldig is. Wij hopen op dezelfde goede samenwerking met de RAD in de toekomst. Je zou niet weten waar je er anders mee zou moeten blijven. Het zijn behoorlijke hoeveelheden bij elkaar. In 2019 maar liefst 71.000 liter. In 2020 -door corona een ander beeld- maar toch bijna 31.000 liter.’

Samenwerking
‘Begin vorig jaar zijn wij de samenwerking aangegaan met Goed voor Goed die opruim vogels voor ons maakt die wij kunnen plaatsen op plekken na een schoonmaak actie zodat zichtbaar is waar wij geweest zijn.’ Verder wordt de verbinding gezocht met scholen, bedrijven en dorpsraden om te komen tot gezamenlijke acties en te werken aan betrokkenheid en bewustzijn. ‘Naast de Facebook pagina “ Doe mee samen voor een schoon Goeree-Overflakkee” is er nu ook een Facebook groep ‘Schoon Goeree-Overflakkee’ waar mensen kunnen laten zien wat ze allemaal opgeraapt hebben op het eiland waardoor wij beter inzicht krijgen in de hoeveelheden en locaties Door inzicht te krijgen, kun je kijken naar preventie en oplossingen.

Aanspreekpunt
De groep begon op de kop van het eiland maar wil in ieder dorp actief zijn. ‘Uiteindelijk willen wij verder uitgroeien met als resultaat een groen, schoon eiland. Het streven is dat elke dorp een initiatief start om hun woonplaats schoon te houden waarbij wij een ondersteunende rol kunnen spelen. Wij zoeken dus nog mensen die als aanspreekpunt in hun dorp willen dienen.’
Wie deze ambassadeursrol wilt vervullen of daar vragen over heeft kan via info@schoongoereeoverflakkee.nl in contact komen.

Ondertussen gaat het opruimen gewoon door. Volgens Karen van Burg kan dat prima, ondanks corona, door tijdens het rapen de nodige afstand te bewaren.
’Zwerfgrondstoffen horen niet op straat of in de natuur. Het is een naar gezicht en alles wat leeft kan er last van krijgen’ zegt Marcel Breve. ‘Je er aan ergeren helpt niet, opruimen wel. Rapen is een fijne bezigheid waar je een goed gevoel bij krijgt.’

Zie ook www.schoongoereeoverflakkee.nl

Uit de krant