Op recreatiepark De Ventjager komt veel permanente bewoning voor (foto Wim van Vossen fotografie)
Op recreatiepark De Ventjager komt veel permanente bewoning voor (foto Wim van Vossen fotografie) Foto: Dorien Kickert

Gemeente pakt permanente bewoning op recreatieparken aan

Actueel 3.909 keer gelezen

Middelharnis – Een volgepakte publieke tribune gaf aan dat de eerste raadsvergadering in nieuwe samenstelling een interessant punt op de agenda had staan: de kadernota revitalisering van recreatieparken met onrechtmatige bewoning. Deze kadernota gaf echter weinig aanleiding tot discussie.

Door Dorien Kickert

Het was nog even wennen in de nieuwe samenstelling. Raadsvoorzitter Ada Grootenboer moest zo nu en dan even kijken wie nu precies waar was komen te zitten, want door de nu zeskoppige fractie van VKGO was een groot deel van de nieuwe raad een stukje opgeschoven. Een aantal nieuwe raadsleden mocht in deze vergadering voor het eerst het woord doen, hun zogenaamde Maidenspeech.

Kadernota
De kadernota Revitalisering van recreatieparken was al in de vorige raadsperiode aangekondigd, waarbij zes beleidsopties zouden worden uitgewerkt om een halt toe te roepen aan permanente bewoning van recreatiewoningen. In deze kadernota wordt nu de aanpak beschreven om te komen tot het opheffen van deze, volgens de gemeente ongewenste, situatie en daarbij ook te zorgen voor een kwaliteitsverbetering. Fase 1 betreft het inventariseren van de recreatieparken, waarna in fase 2 samen met eigenaren of VVE van een park een toekomstvisie wordt opgesteld. Gedacht kan dan worden aan handhaving van de recreatieve bestemming, maar ook aan het vaststellen van een dubbelbestemming (wonen en recreatie) of huisvesting van arbeidsmigranten. Een probleem bij deze aanpak is onder meer het feit dat het hier gaat om heel veel individuele eigenaren, en dat het toestaan van permanente bewoning op recreatieparken in strijd is met het provinciaal beleid. De reactie van de raad was overwegend positief. Alleen de PvdA had moeite met het tempo waarin een en ander verliep. 'Weer een procedurevoorstel, laten we nu gewoon voor de zomer vaststellen welke varianten we willen toepassen,' mopperde Cees Grinwis. Zijn naamgenoot Corné Grinwis (SGP) was juist echter vol lof over de nota. 'Helder, met verschillende oplossingen. Maatwerk is belangrijk en nauw overleg met de provincie cruciaal. Wij zien dit als een investering in de toekomst'. En ook CU, VKGO en CDA uitten woorden van gelijke strekking. Nieuw raadslid Ellen Nijssen (VVD) stelde dat haar partij voorstander was van een dubbelbestemming, maar vroeg zich af wat de provincie daarvan vindt? Want dan worden recreatieparken een soort woonwijken. En kan er sprake zijn van willekeur?

Wethouder Markwat was blij met de adhesiebetuigingen en beaamde dat het een complexe materie betreft. Na de inventarisatie kan er pas worden gesproken met de provincie over dubbelbestemmingen en kunnen er individuele gesprekken worden gevoerd. Wat hem betreft kan er nu voortvarend mee aan de slag worden gegaan. Het verwijt van de PvdA dat het allemaal wel erg lang duurde was wel enigszins terecht, maar dit had te maken met een aantal andere veelomvattende en tijdvragende dossiers, zoals de windmolens, zo stelde hij. De PvdA legde zich hier bij neer, en stemde uiteindelijk, net als de overige raadsleden, in met deze kadernota.

Kleine windmolens
De raad besloot eveneens unaniem over de beleidsnotitie kleine windmolens. Hierin wordt geconcludeerd dat er geen medewerking zal worden verleend aan het plaatsen van kleine windmolens. Door de gemeente is een aantal verzoeken ontvangen van agrarische bedrijven om dit te mogen doen. Kleine windmolens mogen dus niet, maar wel wordt er een uitzondering gemaakt voor zogenaamde ridgeblades, zoals wordt voorgesteld door Woongoed GO. De raad ging hierin mee. 'Onze burgers zijn nu wel genoeg opgescheept met windmolens', stelde Jaap-Willem Eijkenduijn (PvdA), woorden waar ook de andere partijen van harte mee instemden. Wel moet er, zo werd van verschillende kanten gesuggereerd, ruimte zijn voor andere innovatieve en alternatieve manieren van energieopwekking. Wethouder Markwat legde uit dat de in het beleidsvoorstel genoemde uitzondering een voorbeeld was, dat zeker niet overal wordt toegestaan omdat ook deze systemen moeten voldoen aan de normen van geluid en maat. De gemeente wil zeker openstaan voor alternatieve mogelijkheden, zo verzekerde hij.

Overige beslispunten
Zonder verdere stemverklaringen nam de gemeenteraad tenslotte over een aantal bestemmingsplanwijzigingen een beslissing. Het bestemmingsplan Woonwagencentrum in Middelharnis wordt gewijzigd om de brandveiligheid op het centrum te verhogen, doordat nu een bepaalde afstand tussen de bouwwerken wordt vastgesteld zodat brand niet kan overslaan. Het bestemmingsplan Westhavendijk 17 in Middelharnis is herzien. Door deze herziening wordt een verzoek om planschade, ingediend door de eigenaar, afgewend.

Een wijziging in het bestemmingsplan Molendijk 62a in Nieuwe Tonge van 'maatschappelijk' naar 'wonen' geeft de eigenaar van dit pand de mogelijkheid om dit sneller te verkopen. De gemeente vindt dit, gezien de ligging van het pand, wel een goede ontwikkeling en is daarom bereid het bestemmingsplan aan te passen. De raad ging ook akkoord met de (her)benoeming van de leden van de raad van toezicht van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee en met een nieuw verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning, waarmee raadsleden in staat worden gesteld tot het laten opstellen van een extern advies en het laten uitvoeren van een onderzoek en het houden van bijeenkomsten voor het inwinnen van informatie.

De vlotte besluitvorming droeg ertoe bij dat de vergadering al voor 21.00 uur kon worden gesloten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant