Kunstenaars en organisatie samen met Niels Snoek (opening) en Boris Aslanargan (muziek). 
Kunstenaars en organisatie samen met Niels Snoek (opening) en Boris Aslanargan (muziek).  Foto: cora de boed

De moeite waard mooie kunstwerken te gaan zien

Actueel 984 keer gelezen

Melissant – "Kun je voor een kunstwerk huilen, tot tranen toe bewogen zijn uit passie of woede - de relatie rammelt met hinkend ritme voort, kwetsbaar als een liefde op het eerste gezicht. Wie denkt er niet als een stille aanbidder terug aan het moment, die eerste keer, de pijl van Cupido zoefde door je oog, de woorden bliksemden door je oren rechtstreeks in het hart, waar je ze met open armen ontving." Zo begint Niels Snoek zijn openingswoord voor de amateurkunstenaars die in Melishof hun prachtige werken laten zien aan het toegestroomde publiek op zaterdag 31 augustus.

Tekst en foto: Cora de Boed

Het zijn de bewoners van Melissant en amateurkunstenaars Nel van Engen, Ellie Spahr van den Hoek, Tineke Hoogstad, Jan van Harberden, Carola Mijnders, Kobie Bos, Basti Matsinger, Cees de Geus en Elly Solleveld die met andere belangstellenden verwachtingsvol klaarstaan als de opening van hun expositie begint in de foyer.

Veel belangstelling
Dirk Spahr van den Hoek, namens het Stichtingsbestuur van Melishof, vindt het fijn dat er zoveel belangstelling is voor de kunstenaars en hun werken. Zo even gauw geteld zijn er toch tussen de zestig en zeventig mensen gekomen. Hij vertelt dat tijdens de nieuwjaarsreceptie geopperd werd om kleurige schilderijen op de witte muren te plaatsen na de opknapbeurt van het gebouw.

Toen is er een organisatiecommissie in het leven geroepen en op 26 maart was de opstart van de expositie een feit. Dirk heeft heel veel respect voor alle kunstenaars die dit mogelijk hebben gemaakt. De werken kunnen kijkers aan het denken zetten en de makers ervan laten daarin hun gevoelens zien, dat is mooi om mee te maken en met hen erover te praten.

Geroerd of ontroerd
Niels Snoek merkt op dat je door kunst geroerd of ontroerd kunt raken, wat een wezenlijk verschil is. Geroerd raken is dat je emotioneel kunt worden als je naar een bepaald werk kijkt. En ontroerd raken is dat je er stil van kan worden van hoe de kunstenaar het gemaakt heeft.

Daarna neemt Niels het publiek mee langs de vele werken die er te zien zijn in Melishof. Een van deze werken is bepalend voor Melissant door bakker Jan van Harberden. "Wie maakt het dorp groot? Het is de bakker met zijn brood! Wat zijn de belangrijkste feiten? In het dorp wonen allemaal geiten! Je ziet ze steeds vaker op Flakkee, maar hier leven we er van oudsher mee. Wat zien we duidelijk en luidt? De kerk die torent boven alles uit!"

Openingstijden
Iedereen is welkom tot 24 oktober op maandagmiddag van 15.00-17.00, maandag-, woensdag- en donderdagavond van 19.30-22.30 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant