Buurtbuschauffeurs kregen bijscholing van Veilig Verkeer Nederland.
Buurtbuschauffeurs kregen bijscholing van Veilig Verkeer Nederland.

“Flakkee verdient de beste chauffeurs” (wethouder van Putten)

Algemeen 999 keer gelezen

Afgelopen zaterdag ondergingen 16 buurtbus-chauffeurs een pittige rijvaardigheidstraining. Goed nieuws; allen geslaagd. Het initiatief van de buurtbusvereniging om hun chauffeurs bij te scholen kreeg hartelijke ondersteuning van de gemeente; zij namen de kosten voor rekening.

Zo werden ervaren chauffeurs nog eens stevig aan de tand gevoeld door de instructeurs van Veilig Verkeer Nederland. In het theorielokaal werden hen, soms bizarre, verkeerssituaties voorgelegd. Een van de deelnemers daarover; ‘in de praktijk los je het met wat hoffelijkheid meestal wel op. Interessant te weten wiens verzekering betaalt als het, onverhoopt, toch fout gaat’. 

Ook ging elke buurtbus-chauffeur, onder toeziend oog van een examinator, de weg op. Ingewikkelde verkeerssituaties als Philliphoofjesweg en Hobbemastraat werden daarbij niet gemeden. ‘Met vijftig jaar rijervaring sluipen routines in, goed om gewezen te worden op kijkgedrag en positie op de weg’ aldus een andere deelnemer. In een realistische opstelling werd hen ook de reactietest niet bespaard. 

De ochtend- en de middagploeg genoten samen van een uitstekende lunch, verzorgd door het dorpshuis van Nieuwe-Tonge. Bestuurslid Wim Schoordijk van de buurtbusvereniging; ‘zo vaak zien we elkaar niet; aflossen en rijden. We vonden dit nuttiger dan een vergadering’. 

Het gaat de buurtbus voor de wind, de reizigersaantallen blijven stijgen. ‘Zoiets heeft ook nadelen’ aldus analist Karel Olsthoorn ‘met 8 passagiers zitten we al vol, mensen laten staan zit niet in onze aard’. Volgens voorzitter Schoordijk ligt een oplossing in het verschiet. ‘De provincie heeft geld gereserveerd voor een tweede bus. Daarmee zouden we ééns per uur kunnen rijden én naar Herkingen. Flessenhals is het aantal chauffeurs. Om te garanderen dat we van maandagochtend tot vrijdagmiddag twee bussen op de weg hebben, komen we vrijwilligers tekort’. 

Wim besluit met een oproep aan ieder, tussen 21 en 79 jaar, in bezit van rijbewijs B én wat tijd over, zich aan te melden. Dat kan via de website www.buurtbus-go.nl die deze week online is gegaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant