Een meisje rent voorbij een bos dat wordt verbrand om plaats te maken voor rijstplantages in de provincie Kon Tum, Vietnam.
Een meisje rent voorbij een bos dat wordt verbrand om plaats te maken voor rijstplantages in de provincie Kon Tum, Vietnam.

Marias Velthuizen vertelt: "Wakker worden"

Enkele maanden geleden is een boek verschenen van de hand van Paul Polman. Van 2009 tot 2019 is hij bestuursvoorzitter van Unilever. Hij schrijft: ‘Het is tijd om te ontwaken uit onze vijftig jaar lange zombie – achtige obsessie met winsten.’ En: ‘De obsessie met aandeelhouderswaarde heeft bedrijven veranderd in zielloze geldmachines.’ Hij is niet tegen winst maken van bedrijven, maar het gaat over de vraag de manier waarop. Er moet verandering komen in het denken en handelen van de mensen.        

Het boek verschijnt twee jaar na de publicatie: ‘Pessimisme is voor losers’ van de hand van Kees van Ledes. Van Ledes is van 1994 tot 2003 topman van Akzo Nobel. Hij uit opvallend harde kritiek op de manier waarop veel bedrijven opereren en de wijze waarop het kapitalisme zich heeft ontwikkeld. Bedrijven richten zich te veel op een zo hoog mogelijke winst en op het verwennen van hun aandeelhouders oordeelt hij. Het systeem is doorgeslagen." 

Wereldwijd maken steeds meer mensen zich zorgen over hoe gaat het verder met onze planeet en haar bewoners. Hoe gaan wij om met de klimaatverandering, ontbossingen, armoede, corruptie, politieke conflicten, oorlogen enz.. 

Avaaz
Avaaz is een internationale burgerbeweging van 69 miljoen mensen. Zij streven ernaar de inzichten en waarden van burgers te laten weerklinken in internationale besluitvorming. (Avaaz betekent “stem of lied” in verschillende talen). Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld, hun team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen. De beweging wordt volledig gefinancierd door burgers. Ze accepteren geen bijdragen van bedrijven of stichtingen, geen bedragen hoger dan $5000. Zij zijn van de gulheid van hun leden afhankelijk.

De tijd dringt
8 jaar, 96 maanden net geen 3000 dagen. Dat is de hoeveelheid tijd die wij volgens wetenschappers hebben om de CO² uitstoot met meer dan de helft te reduceren, uitstervingcrisis een halt toe te roepen en een ecologische ineenstorting te voorkomen. Wij moeten onze samenleving anders inrichten – en er is een manier om dat voor elkaar te krijgen.
Een team van de Harvard Universiteit heeft een gouden “wet” ontdekt voor fundamentele sociale verandering. Elke geweldloze beweging die 3,5 procent van een bevolking weet in te schakelen, bereikt een kantelpunt, waarna verandering praktisch gegarandeerd is.

Avaaz met bijna 70 miljoen leden vertegenwoordigt bijna 1% van de wereldbevolking. Samen met duizend andere organisaties en bewegingen komen ze samen dichter bij de doorslaggevende drempel van 3,5% van de wereldbevolking om tot deze verandering te komen!

De klok tikt
Om 3,5% van de bevolking te mobiliseren wil Avaaz haar leden inschakelen en inheemse mensen, jeugdactivisten en ouders samenbrengen rondom klimaatverandering, politieke campagnes en mensenrechten. Daarvoor hebben zij meer medewerkers nodig in alle werelddelen. Zij starten een campagne om genoeg geld bij elkaar te krijgen zodat hun medewerkers in 2022 een plan kunnen lanceren om al die dingen te doen en alles op alles zetten om een kantelpunt voor het leven op aarde te creëren.

‘Alles verwoestende overstromingen en hevige bosbranden laten er geen twijfel over bestaan: we komen altijd maar dichter bij de omslagpunten voor de planeet - punten waarop plotse vernietigende veranderingen de aarde op haar grondvesten kunnen doen schudden. Anderzijds zijn er elke dag ook duizenden mensen die zich aansluiten bij de grootse inspanningen om het leven op aarde te redden.'

De wet van 3,5% berust op betrokken burgers die zich achter een gemeenschappelijk streven scharen. avaaz@avaaz.org . Een positief uitzichtvol jaar toegewenst.