Over de oorsprong van de viering van Oud en Nieuw

Heel wat volkeren hebben het einde van het ene jaar en het begin van het andere op verschilldende wijzen gevierd. Omdat men in de oudheid zeer afhankelijk was van de natuur en de jaargetijden werd het nieuwe jaar vanzelfsprekend gekoppeld aan een vruchtbare tijd. Eindelijk werden de dagen langer en ging de temperatuur omhoog. 

Door verschil van locatie werd de jaaarwisseling door verschillende volkeren op verschillende tijden gevierd. Bij de Babyloniërs en Romeinen begon het bij het voorjaar, bij de Egyptenaren wanneer de Nijl buiten zijn oevers trad.

De Babyloniërs hadden nog een zeer bijzondere feestelijke traditie. Omdat zij geloofden dat de goden bij het nieuwe jaar kwade plannen hadden met hun koning, werd er tijdelijk een slaaf op de troon gezet.
De Romeinen offerden aan Janus, de god met twee gezichten waarnaar januari genoemd is.
De Germanen hielden grote vuren, brachten dierenoffers, aten en dronken veel. En wat doen wij?


Babyloniërs

Babyloniërs vierden hun feest door een slaaf tijdelijk op de koningstroon te zetten, om hem vervolgens te offeren. Zij geloofden namelijk dat alle goden het op hun koning gemunt zouden hebben met nieuwjaar, dus vervingen zij hem tijdelijk. Romeinen vierden het feest door te offeren aan de god Janus (naar wie januari genoemd is), en de heidense Germanen vierden het feest met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken.