Afbeelding

Foto van vroeger

Algemeen

We komen niet veel in Den Bommel, en het is toch een bijzonder dorp. Het standbeeld van Olivier B.Bommel in het dorp zet meer over de sfeer in het dorp dan het feit dat het al sinds 1481 bestaat..

Toen vormde het samen met Ooltgensplaat, Achthuizen en de buurtschappen Langstraat, Kranendijk en Zuidzijde (zuudzieje) waar de foto van deze week gemaakt werd  - de Heerlijkheid St. Adolfsland. die al 540 jaar bestaat. Sint-Adolfsland, is ontstaan door bedijking van enige gorzen in de heerlijkheid Putten, aan het einde van de 15e eeuw. 

De eerste inwoners van Den Bommel waren voornamelijk vissers op zalm en steur. Later werd dat vooral landbouw, In 1647 werd een eigen kerk gebouwd – tot dan kerkten de inwoners in Ooltgensplaat. Tot 1811 viel Den Bommel bestuurlijk gezien onder Ooltgensplaat. In dat jaar werd het een zelfstandige gemeente, tot 1966 toen de gemeenten Oude-Tonge, Ooltgensplaat en Den Bommel werden samengevoegd tot de gemeente Oostflakkee. In 2013 werd Den Bommel onderdeel van de gemeente Goeree-Overflakkee. Bij de watersnood van 1953 vielen in Den Bommel negen slachtoffers. Op dit moment heeft het dorp ongeveer 1900 inwoners. Op de gorzen leven allerlei soorten watervogels zoals eenden, ganzen, zwanen, lepelaars en zwanen. Door dit beschermde natuurgebied loopt een wandeling. Vanuit Den Bommel kun je vrij gemakkelijk met de fiets naar het strand van Den Bommel. Dit recentelijk opgeknapte strand hoort nu tot de mooiste van het eiland Goeree Overflakkee. Op de foto zie je waar de Bommelse Dijk bij de Tilse dijk uitkomt. Er stond ook een café waar de bevolking de dagelijkse nieuwtjes en roddels besprak - vergeet niet dat er nog geen televisie of radio was

Wie de foto van  deze week digitaal wil ontvangen of verhalen of foto’s met ons wil delen, hoeft alleen een mail t sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij doen de rest.

Leo Blok