Sporthal de Staver is vier dagen lang een soort pop-up booster vaccinatie locatie.
Sporthal de Staver is vier dagen lang een soort pop-up booster vaccinatie locatie.

Geweldig initiatief: boosterprik op het eiland

Algemeen

Sommelsdijk- Het kwam als een volledige verrassing uit de lucht vallen. Vorige week werd bekend dat Goeree-Overflakkee het heft in eigen hand had genomen.

Door Henk Blanke 

Huisartsen, Cura Mare, de gemeente, zorggroep Haringvliet en de ondernemersvereniging FOGO hebben de handen ineengeslagen.
Resultaat: in nauwe afstemming met de GGD Rotterdam Rijnmond Zuid werd in allerijl een priklocatie ingericht in sporthal de Staver in Sommelsdijk.
Doel: een boosterprikcampagne opzetten om zoveel mogelijk inwoners van het eiland die derde prik te geven. Niet afwachten tot je geboortejaar aan de beurt is, geen ingewikkelde procedures om op internet een afspraak te maken of ellenlang aan de telefoon hangen om naar een priklocatie buiten het eiland te worden gestuurd. Nee, gewoon: iedereen vanaf 18 jaar en wonend op het eiland in staat stellen een boosterprik dicht bij huis te halen. Leeftijd en postcode vormen de enige criteria.

Logistiek goed geregeld
En zo gebeurde het. Op ieder adres viel vorige week een brief van de gemeente op de deurmat. Daarin werd duidelijk op welke dag je geprikt kan worden: 30 of 31 december, voor de leeftijdsgroep van 40 jaar en ouder, en 6 of 7 januari, voor mensen tussen de 18 en 39 jaar. Een afspraak maken? Niet nodig. Gewoon binnen lopen en eventueel een paar minuten wachten.
Massaal is aan de oproep gehoor gegeven.
Om alles in goede banen te leiden was een groot aantal mensen uit verschillende disciplines opgeroepen.
Bij de Staver werd je opgevangen door verkeersregelaars, die de aan- en afvoer van de auto’s regelden. Rolstoelen stonden klaar voor de mensen die moeilijk ter been waren, looproutes waren gemarkeerd, administratief was alles op orde.
In de grote sprothal waren tientallen prikplaatsen ingericht met evenzoveel ‘prikkers’. Rustruimtes met toezicht voor na de prik, artsen, die bij eventuele complicaties direct konden helpen, maar ook ruimtes waar de medewerkers even op adem konden komen, niets was aan het toeval overgelaten.
Dat bleek ook wel, want alles verliep gladjes. Nog niet bekend is hoeveel mensen van dit prachtige initiatief gebruik hebben gemaakt. Gezien de volle parkeerterreinen en de grote toeloop waren het er heel veel.
Daarmee wordt hopelijk het vooropgezette doel bereikt, nl. zoveel mogelijk mensen vaccineren, waardoor de druk op de zorg voor covid patiënten afneemt en de reguliere zorg op het eiland weer volop opgestart kan worden.
Op 6 en 7 januari kan u daar uw steentje nog aan bijdragen. Ook dan wordt er geprikt. U kunt daar, ongeacht uw leeftijd of postcode, maar met de benodigde papieren, gewoon naar binnen lopen en de boosterprik laten zetten.