Afbeelding

Foto van vroeger

Algemeen

De foto van de oude en drukke haven van Dirksland leverde ons deze brief op van Arie Holleman en tientallen aanvragen voor de foto van de oude haven

Mijn opa heeft altijd gevaren voor ondernemer de Graaf van Dirksland naar Rotterdam, oma en opa woonden nog aan de haven naast een schuur van Hoek en aan de andere kant de kroeg van Leen Blok! Die mensen hebben heel wat ontberingen doorstaan, ook tijdens de oorlog . Opa stond toentertijd open en bloot achter het roer later is er een behuizing opgezet! De strontemmer ging altijd s’avonds de haven in! Een klein huisje met 10 kinderen! Later is hij postuum geridderd voor zijn heldhaftige daden tijdens de oorlog! Door met name joodse inwoners in veiligheid te brengen en allerlei spullen te vervoeren met een Duitser aan boord ,die hij met schnaps verwende! 

De foto van deze week brengt ons naar Melissant, waar ik te weinig kom, want mijn nichtje woont er en de beste bakker van Flakkee (Van Harberden) is zeker een wekelijks bezoekje waard. Maar ik heb een goede vriendin die er wekelijks komt, daar moest ik maar eens mee gaan praten.
De foto laat ons de allereerste busonderneming van Flakkee zien. Het bedrijf stond aan de Nieuwe Weg. en was eigendom van een meneer die Van Splunter heette en zijn bedrijf heette EFAO (Eerste Flakkeese Autobus Onderneming). Het bedrijf werd in 1921 ingeschreven bij de KvK en de foto werd ook de twintiger jaren gemaakt. n 1951 ging van der Klundert een fusie aan met de RTM. De fusie eindigde zes jaar later. Weer later nam de firma Buysse uit Middelharnis het bedrijf over. Het combineerde het touringcarbedrijf met een reisbureau. In 1974 werd het touringcarbedrijf opgeheven. Het reisbureau bleef nog wel bestaan in Middelharnis.

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of eigen verhalen of foto’s met ons wil delen kan volstaan met een e-mail naar leoblok@kpnmail.nl en wij gaan dan voor u aan de slag.
Leo Blok