Met borden en een megafoon maken de demonstranten hun punt duidelijk.  Foto Tamara Lokker
Met borden en een megafoon maken de demonstranten hun punt duidelijk. Foto Tamara Lokker Tamara Lokker

Coronaprotestmars in Middelharnis drukke bedoeling

Algemeen

Voor zaterdag 18 december werd een hele bedoeling aangekondigd. Er stond namelijk een vredige coronaprotestmars op de planning. De start hiervan was op het Diekhuusplein.

Door Sam Fish 

Het was vooral even afwachten hoeveel mensen erop af zouden komen. Dat bleek nog een beste club te zijn. Zo’n 40 mensen verzamelden zich op het Diekhuusplein om te gaan protesteren. Een aantal mensen bracht borden mee met daarop spreuken. En ook de politie en handhaving kwamen een kijkje nemen. “We komen vooral even kijken hoe de sfeer is,” laat de wijkagente weten. “We hebben de afgelopen dagen meermaals telefonisch contact gehad met de organisatie en het is fijn om daar nu een gezicht bij te hebben. En de sfeer is hier goed, dus dat is mooi.”

Op D’n Diek tegenover het Diekhuusplein staat een aardig publiek. Zij kijken allemaal naar wat er allemaal gaat gebeuren met die menigte. “Dat brengt het onder de aandacht. Alle aandacht hiervoor is positief,” laat één van de aanwezigen weten.

Niet tegen de maatregelen 
De protestmars was niet zozeer tegen de maatregelen van de overheid. Het ging vooral om de tweedeling die sommige maatregelen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de QR-code als je ergens naar binnen wilt. “Een protestmars voor vrijheid, voor ons en voor onze kinderen,” luidde de aankondiging. “Niet tegen de maatregelen, niet tegen het vaccineren maar voor vrije keuze zonder daarmee buitengesloten te worden.”

De organisatie riep gelijkgestemden op om op te staan. “Om mee te lopen in deze vredige protestmars. Om zo te laten zien dat tweedeling niet oké is. Dat tweedeling niet nodig is.”

Neuzen meerdere kanten op 
Toch stonden niet alle neuzen dezelfde kant op. Zo was er een bord gericht aan de burgemeester. En ook was er een waarop stond dat de grenzen gecontroleerd moeten worden en niet het volk. Dat gaat dus niet zozeer over de tweestrijd en de verdeling door de QR-code. Het was voor sommigen dus meer dan alleen de tweedeling waartegen gedemonstreerd moest worden.
Meelopers zeggen slechter af te zijn dan vorig jaar, ze vinden dat het kabinet liegt over hoe het gaat. “We gaan hier niet meer uitkomen. Dit is niet tijdelijk,” zegt een van de demonstranten die anoniem wil blijven. “Nu zie je dat we inderdaad weer langer onder de maatregelen zitten. We raken al onze vrijheid kwijt op deze manier.”

Aan de wandel 
De protestmars startte op het Diekhuusplein onderaan D’n Diek. Daar was ook het eindpunt. De organisatie liet vooraf weten niet bovenlangs te willen om zo het contact met het winkelend publiek te kunnen vermijden. Toch kwamen ze op de terugweg bovenlangs gelopen met de hele groep. Met borden én een megafoon liet de groep de rest van de mensen hun mening horen over de situatie.

Voor de start van de mars wordt iedereen nog gevraagd om respectvol te blijven naar andere mensen die ze tegenkomen.  Foto: Tamara Lokker