Peter Groenendijk in zijn element. Werken aan zijn hobby: modelbouw.
Peter Groenendijk in zijn element. Werken aan zijn hobby: modelbouw.

Klussenbedrijf Groenendijk stopt na 25 jaar

Dirksland- Nog even en het is zover. Na 25 jaar sluit Klussenbedrijf Groendijk de deuren. Reden: Peter gaat met pensioen en zijn vrouw Paula sluit zich bij hem aan.

Door Henk Blanke

Als je binnenkomt in zijn werkplaats aan het Korteweegje in Dirksland, zie je het in één oogopslag: Peter is aan het opruimen, zijn timmerbedrijf aan het ontmantelen.
Hoe anders was dat 25 jaar geleden.
Peter heeft van jongs af aan in de bouw gewerkt, maar liep na een aantal jaren bij toeval tegen een baan bij de ECT aan.
Eigenlijk was de overstap geen probleem. Veel betere verdiensten en werken in een vijf ploegendienst. Dat leverde, niet onbelangrijk, heel veel vrije tijd op.
Stil zitten is voor Peter geen optie. Dus waarom die vrije tijd niet invullen met dat waar hij goed in is? Het zaadje voor het eigen klusbedrijf was geplant.

Wonen en werken in Dirksland
De aankoop van het huis, annex werkplaats was een strategische keuze. Vanuit Dirksland werd het vervoer door de ECT geregeld. Dat was gratis.
En met zijn gouden handen kon hij een gat in de markt op het eiland vullen.
De aannemers hadden het in die tijd heel druk met het bouwen van nieuwbouw huizen. Voor klussen hadden ze eigenlijk geen tijd en geen mensen.

Eigen bedrijf
Dat nu deed Peter besluiten de ECT vaarwel te zeggen en de stap naar een eigen bedrijf te maken. Niet zonder succes.
Als je kwaliteit levert, doet mond op mondreclame de rest. Al gauw moest het bedrijf worden uitgebreid. Op het hoogtepunt werkten er zeven vaklui bij hem.
Ook zijn werkgebied breidde zich steeds verder uit.
Niet alleen op het eiland, maar in de hele regio Rotterdam was Groenendijk Klusbedrijf bezig met renovaties, aan- en verbouw, plaatsen van erkers en dakkapellen en het verbouwen en ontwerpen van interieurs. Maar ook kleine reparaties schuwde hij niet.
Zolang het niet neerkwam op het bouwen van een compleet huis, kon je op Peter rekenen.
Maar niet alleen op hem. Zijn vrouw Paula werd mede de stem en het gezicht van het bedrijf. Zij onderhield de contacten naar buiten, nam op locatie het werk op, deed de administratie en zorgde ervoor dat alles op rolletjes liep.
Zij was de onmisbare schakel tussen opdrachtgever en uitvoerder.

Afbouwen
Helaas, er kwam een kink in de kabel. Enige jaren geleden kreeg Peter hartproblemen. Daar kwam hij gelukkig bovenop. Maar het was wel het moment om zich te bezinnen op de toekomst.
Peter en Paula deden een stapje terug en besloten de zaak langzaam maar zeker af te bouwen. Aan het eind van dit jaar is dat een feit.

Opbouwen
Met de afbouw is een nieuwe fase ingeluid: de opbouw. Zij hebben besloten te blijven wonen op de huidige locatie. Het huis zijn zij nu grondig aan het renoveren. Want: ‘Regeren is vooruitzien’. Daarom maken zij hun huis levensloopbestendig.
En de werkplaats? Die wordt het hart van Peters hobby: modelbouw.
Stil zitten kan hij niet. Bouwen in het groot heeft hij gedaan. Nu is het de beurt voor het bouwen van treintracé ’s, waarbij hij alles zelf ontwerpt en maakt. Tot 3D huisjes toe.
En, bezig met zijn hobby, zal hij nog heel vaak terugdenken aan de vele klanten, die alle vertrouwen hebben gehad in Klussenbedrijf Groenendijk.