Afbeelding

De haven van Dirksland was ooit niet alleen de langste maar misschien ook wel de belangrijkste haven van Goeree-Overflakkee. Vrijwel alle vervoer van landbouwproducten gebeurde immers per schip. Sommige schippers uit het dorp hadden hun (zeil)schip pal voor de deur liggen

Dirksland was altijd al een bijzonder dorp. Het Van Weel Bethesda ziekenhuis is in de hele regio tot op Voorne bekend en populair. Vroeger had Dirksland de bijzondere bijnaam 'Klein Parijs' De oorsprong van de naam 'Klein Parijs' wordt in 2012 op twee manieren verklaard door burgemeester Stoop. Er wordt verteld dat de inwoners van Dirksland vroeger duidelijk modebewuster waren dan de rest van het eiland en dat de naam daarom aan de modestad Parijs is gekoppeld. Een meer logische reden is dat Dirksland als eerste dorp op het eiland aan het stroomnet werd gekoppeld en daarom als eerste dorp  elektrisch licht had. De burgemeester deed zijn uitspraken in het vroege voorjaar van 2012 bij de onthulling van de Dirkslandse 'Eiffeltoren' geplaatst bij de rotonde in Dirksland op de kruising Schelpenpad - Korteweegje - Boomvliet. De rotonde werd net deze onthulling officieel  geopend. en werd ook de naam van de rotonde onthuld: Klein Parijs. Om de Franse sferen compleet te maken werd door Pierre Venant een aantal chansons gezongen, waarna uiteraard een aantal toespraken van notabelen volgde. Al leek de haven van Dirksland niet op de Seine, er was altijd veel drukte op de kades. In die tijd was het met de schepen een uur varen voor men het buitenwater bereikte. In de havens van Flakkee zijn de zeilschepen alleen verdwenen en kwamen er zeiljachten en motorboten voor in de plaats.

 Het uitzicht op de schepen in de haven was vroeger zeker mooier...

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of eigen verhalen of foto;'s met ons wil delen, kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij lezen uw post graag..
Leo Blok