Kliko gaat dagelijks de straat op, hondenbelasting is een vast bedrag.
Kliko gaat dagelijks de straat op, hondenbelasting is een vast bedrag.

Column Frank/Janine: Twee gratis rondjes

Algemeen

Ik was er nogal mopperig van. En ik niet alleen, getuige de berichten op social media. Dit voorjaar besloten we tot een ander vuilophaalsysteem. Iets moest er gebeuren; we waren zo onderdehand het vieste jongetje van de klas en de kosten van de verbrandingsovens rezen de pan uit. Geen technologische oplossing van een afval-sorteer-apparaat maar doe-het-zelven met als financiële prikkel ‘de vervuiler betaalt’. 

Ik heb een half jaar lang kunnen experimenteren en de zwarte container is inmiddels honkvast. Er zwerft van alles door het huis wachtend op transport; blauw, groen… Mijn facebookvriendin Alie geeft trouw dagrapport wat er de straat op mag. Vanaf 1 januari tikt een kliko restafval 8 euro aan. 

Thuiswerk voelde gelijk als een goede gelegenheid om te ruimen. Verbaasde me enigszins; toen de zwarte container vol was, stond er een veelvoud naast. Lorren, metaal, papier, afgedankte electronica; het vindt allemaal een eigen weg weg.

Hergebruik is nog de mooiste bestemming, maar daarvan is in dit armzalig boeltje weinig sprake. Op de milieustraat maken ze het je makkelijk; eerste stop is de kringloop. Hou daar rekening mee en leg de mooie dingen bovenop. Ik heb nog één rondje restafval tegoed en ga een online training ontspullen doen.