Gitarist Albert uit Ouddorp, pianist Harry Wapenaar uit Vlaardingen en de jonge en getalenteerde violiste Cleo van der Aa uit Leiden maken opnamen in De Overkant in Ouddorp..
Gitarist Albert uit Ouddorp, pianist Harry Wapenaar uit Vlaardingen en de jonge en getalenteerde violiste Cleo van der Aa uit Leiden maken opnamen in De Overkant in Ouddorp..

Muziekbeleving tijdens de corona tijd - Friends of Music Onlilne

Algemeen

De coronatijd legt veel beperkingen op aan professionele- en amateur muzikanten . Dat is inmiddels alom bekend . Optreden of repeteren is nauwelijks mogelijk. Wat doe je dan?

Ouddorper Albert Weterings maakt als gitarist deel uit van een 19 koppig groot amateur orkest en tijdens de lockdowns wilde hij toch wel blijven musiceren.

“Friends of Music Online”
Op YouTube zijn vele creatieve voorbeelden te vinden van mensen die ieder vanuit hun eigen huis muziek maken met anderen. Albert opende half maart 2020 een eigen YouTube account , Friends of Music Online en begon samen met muzikale vriend , Loek Hagen  woonachtig op de Philippijnen, op afstand muziek op te nemen.

“Loek is ook gitarist en ik ben tevens bassist. We kiezen een song uit , spelen ieder onze eigen partij in en nemen tegelijkertijd zowel geluid als beeld op met eenvoudige middelen zoals een smartphone of tablet.“ zegt Albert. 

Meespeel file
Loek arrangeert een gekozen liedje en maakt een zogenaamd meespeel file waarin de duur, toonsoort en tempo van het liedje wordt vastgelegd als leidraad voor de andere deelnemers die willen meedoen.“ Geluid en beeld worden door mij in een videoclip bijeen gebracht en tenslotte geupload naar YouTube “ aldus Albert.

Netwerk
Iedere muzikant die al langer speelt, heeft een groot netwerk van mede muzikanten.

Dus konden we snel een beroep doen op een pianist, een dwarsfluitist en een saxofonist om mee te doen vanuit hun slaap- of studeerkamer voor het eerste project. En wat te denken van een drummer die zijn drumstel in de woonkamer had opgesteld en zo zijn bijdrage leverde.

Melodieuze en ritmische muziek
Als muziek wordt gekozen voor melodieuze en ritmische muziek, vaak uit Brazilië of het American Songbook. Om die reden kwam er al snel een Braziliaanse zangeres bij het virtuele gezelschap en trad ook een Philippijnse zanger toe.

Naarmate de tijd vorderde en de eerste lockdown over was, werd besloten thuis bij Albert in zijn homestudio te gaan opnemen.

Op veilige afstand
En zo stonden afgelopen zomer op veilige afstand van elkaar drie zangeressen in te zingen op weer een nieuw liedje en een paar dagen er na kwamen een trompettist en een percussionist hun bijdragen daaraan leveren.

Voor één liedje wilden we een mondharmonica toevoegen en na wat research op YouTube vonden we een zeer getalenteerde en jonge Zuid- Koreaan, die we via e-mail vroegen mee te werken. Na de bladmuziek en soundfile van het stuk te hebben opgestuurd per Whatsapp, kwam er na een paar dagen vanuit Seoul een mooie ingespeeld audio- en video opname terug die zo kon worden ingepast bij de rest.

Live opnamen
De volgende uitdaging kwam door ook live te gaan opnemen. Peter Grinwis van theetuin en gallerie de Overkant in Ouddorp vond het een leuk idee om de opname in zijn gebouw te laten gebeuren en zo namen Albert, pianist Harry Wapenaar uit Vlaardingen en de jonge en getalenteerde violiste Cleo van der Aa uit Leiden onlangs in november een prachtig semi klassiek muziekstuk op van de Japanse componist Joe Hisaishi, geheten Merry Go Round of Life, de draaimolen van het leven. Een toepasselijkere titel kan men zich niet voorstellen in deze rollercoaster tijd waarin we momenteel leven .

You Tube
Er lopen nog vier projecten momenteel want zolang de pandemie doorgaat zullen de Friends online en live blijven doorgaan met hun muziek op deze manier. Neemt u eens een kijkje op het YouTube kanaal van Friends of Music Online waar inmiddels zo’n 15 muziek video’s te vinden zijn.

Bij de foto hieronder:
Albert Weterings bij zijn computer

Albert Weterings bij zijn computer