Na plaatsing roeden wordt het houtwerk door de firma Grinwis weer opgebouwd.
Na plaatsing roeden wordt het houtwerk door de firma Grinwis weer opgebouwd.

Groot onderhoud molen d’Oranjeboom

Algemeen

‘Nieuwe roeden molen d’ Oranjeboom Nieuwe-Tonge zijn gestoken’, kopt de facebookpagina van de Molenstichting. Dankzij een sponsordonatie van 15.000 euro van Windfonds Krammer is de molen van Nieuwe-Tonge opgeknapt. 1 december werden beide roeden herplaatst.

Foto en tekst: Maria Evers

Wim Bosdijk, bestuurslid van de Molenstichting Goeree-Overflakkee vertelt: “De roeden was zo slecht dat het noodzakelijk was om nieuwe te bestellen.” Molenmakerij Grinwis uit Stellendam vervaardigde de nieuwe roeden. Het herplaatsen van de roeden, was een spectaculair gezicht. “Door de harde wind was het best spannend.” Ook is het hekwerk vervangen. Filmpjes zijn te zien op de facebookpagina van de Molenstichting Goeree-Overflakkee.

De molen ‘d’Oranjeboom uit 1768 is beeldbepalend voor Nieuwe-Tonge. Het is een grondzeiler/korenmolen. De vlucht van de wieken is 22,10 meter. De molen heeft een koppel maalstenen en is maalvaardig. Op zaterdagen draaien vrijwilligers o,l,v, molenaar J. van Kaam uit Roosendaal. Eerdere restauraties werd uitgevoerd tussen 1969 en 1971.