De beer is los.
De beer is los.

Column Frank/Janine: Wachttoren

Algemeen

Ik had ze nog niet gemist, de onberispelijk saai geklede koppels aan de deur, bezig het enig ware geloof te verkondigen. Tot ze vorige week hier opdoken. Ik had ze in die andere krant verwacht. Leven en laten leven, de bovenbuurman heeft bijzondere kostgangers maar dit vraagt tegenspraak. 

De getuigen van Jehova herschreven de bijbel en nemen die letterlijk. Dat leidt tot praktiese leefregels. Dat ze nooit de wapenen zullen opnemen siert ze. En niet aan kerst doen; ik ook liever niet. Met regelmaat verkondigen ze het einde van de wereld. Gelukkig zaten ze er, tot nu toe, steeds naast. Volgende deadline is 2034. Noteer die datum en zorg dat je erbij bent; alleen de leden van die club leven nog lang en gelukkig. 

Zuinig met het paradijs zijn ze niet, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Op hocus pocus heeft het genootschap van de wachttoren, zoals de organisatie zich noemt, geen alleenrecht. Maar die de meeste zieltjes heeft gewonnen, de beste plekken beloven, maakt ze opdringerig. 

Destijds was ik verkikkerd op mijn vakantiemaatje. Als alleenstaand moeder trachtte ze onder haar hoofddoek uit te komen. Klaar met de beklemming van een religie, die vrouwen beperkt. Acuut werd ze ingepalmd, het volgende geloof dat je vertelt wat wel en wat niet. In onze vakantieroute werd een Jehova-conferentie opgenomen vanwege een preek in moedertaal. Ik ging Charleroi bekijken en pikte haar later op. 10.000 Jehova’s trokken me voorbij. Geen enkele bekeringsdrang ‘Mag een ander doen’ dachten ze zeker. 

Wat ik er tegen heb? Het is nogal een autoritair mannetjes-bolwerk. Als ze niet aan het bekeren zijn, moeten volgelingen je links laten liggen. Ze dulden geen pottenkijkers in een eigen middeleeuws rechtssysteem. Kinderen en uitstappers hebben het extreem zwaar bij deze sekte. Geloof je het niet, kijk zelf maar na.
https://www.trouw.nl/binnenland/jehovah-s-getuigen-zetten-alles-op-alles-om-gevoelige-data-misbruikonderzoek-te-bemachtigen~b85b0339/